A Balaton vízszintje 100 centi, a víz 26 fokos

A Balaton átlagos vízállása 100 centiméter a vizugy.hu kedd reggeli adatai szerint. A tó üzemi vízszintmaximuma 120 centiméter ugyan, de nyár végéhez képest jónak számít a jelenlegi vízszint, főleg az aszályos évekhez viszonyítva. A víz 26 Celsius fokos volt reggel Siófoknál, többnyire melegebb marad, mint a levegő. Az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 26 fok körül valószínű. Késő estére 17, 18 fok köré hűlhet le a levegő. Záporra, zivatarra számítani kell.

 

A met.hu előrejelzései szerint kedden délelőtt a Balatonnál délelőtt általában keleties, a nyugati-medencében északias, mérsékelt (10-25 km/h) légmozgás valószínű, ami többször megélénkülhet (30-40 km/h), zápor környezetében megerősödhet (40-45 km/h).

Nyugat felől kezdődően délután megerősödik a szél (nyugaton 40-60 km/h, keleten 40-45, majd 50 km/h), majd estétől viharossá is válhat (60-70 km/h). Zivatar környezetében szintén viharossá fokozódhat (60-80 km/h) a szél.

A kezdeti erősen felhős idő a déli órákra egyre inkább a térség keleti részére korlátozódik a csapadékkal együtt.

Délután már keleten is csökken a kiterjedtebb felhőzet és a napos időszakok mellett megindul a gomolyfelhő-képződés. Kora délelőtt a Balatonnál eső, zápor, a déli órákig a térség keleti részén egy-egy zivatar is előfordulhat. Majd ezek megszűntével a napos időszakok mellett késő délutánig a kialakuló gomolyfelhőkből néhol egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő.

Késő délutántól dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és újabb záporok, zivatarok érhetik el a Balatont.