Csökkenőben a Balaton vízszintje, a víz 24,5 fokos

A Balaton átlagos vízállása az elmúlt nyolc napban öt centiméternyit csökkent, szerda reggel 117 centiméter volt – a vizugy.hu adatai szerint. A nyár derekán, kánikulában ez még jónak számít. A víz Siófoknál ma korareggel 24,5 Celsius fokos volt, aminél sok helyen pár fokkal melegebbre számíthatunk. Ma az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 fok körül alakul. Késő estére, illetve csapadék környezetében 28 fok köré csökkenhet a hőmérséklet. A vízparton, illetve a városközpontokban 30 fok körül maradhat késő este is a hőmérséklet.

A Balaton vízszintjének alalkulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu előrejelzései szerint szerdán a gyenge-mérsékelt (05-20 km/h) északkeleti szelet a Balaton nyugati részén reggel, kora délelőtt átmenetileg élénk (25-30 km/h) széllökések kísérhetik, majd délelőtt itt egyre inkább keletire, a déli órákra délkeletire fordulhat a szél (05-20 km/h).
A keleti medencében késő délelőttől, nyugaton délután, változó irányúvá válik a légmozgás (05-20 km/h).  Záporral erős (40-45 km/h), zivatar környezetében átmenetileg viharos (60-65 km/h) lökések is előfordulhatnak.
Délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti időnként a napsütést. A déli óráktól megindul a gomolyfelhő képződés és több magasszintű felhő is érkezik. A helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből egy-egy zápor, vagy zivatar is kialakulhat.