A Balaton vize kellemes, felhőszakadásokra lehet számítani

A Balaton átlagos vízállása 100 centiméter, a víz hőmérséklete csütörtökön Siófoknál 25 fokos volt. Péntekre a felhőszakadás veszélye miatt a Balaton körüli megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A hétvégén is többször várhatóak záporok, zivatarok.

 

A met.hu tájékoztatása szerint péntekig a Balatonnál jellemzően gyenge vagy mérsékelt, változó irányú szél várható. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18-19 fok körül alakul.

Pénteken a Balatonnál gyenge vagy mérsékelt, változó irányú, gyakrabban észak-keleties szél zápor környezetében megerősödhet( 40-55 km/h), zivatarral viharossá (60-70 km/h) is fokozódhat. Reggel, délelőtt nyugat felől átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és a térség nyugati részén esetleg kisebb zápor is előfordulhat. Délután a változóan felhős ég mellett még hosszabb napos időszakok is valószínűek. Emellett helyenként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Zápor, zivatar főként késő délutántól valószínű egyre nagyobb számban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül alakul – írja a met.hu.

A hétvégén is többször várhatóak záporok, zivatarok, néhol jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Emellett komoly lehűlés nem várható, bár lesz, hogy helyenként csak 20 fokig melegszik a levegő, másutt pedig 30 fokos meleg is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.