A Balaton rovására akarta növelni a sporttelep területét

Környezetkárosítás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség egy 60 éves férfival szemben, aki feltöltéssel növelte meg  az általa bérelt vízisport-telep területét  Balatonalmádiban.

A vádirat szerint az elkövető 1997 óta bérelte a csaknem 2 hektáros területet, melynek hátsó, mintegy 2600 m²-es részén – a bérbeadó tudta nélkül – 2015-2016-ban, a tó területét is érintő területfeltöltést végzett. A vádlott a feltöltéshez  a közelben kitermelt köves földet használt, melybe azonban építési és bontási hulladék, így tégla, aszfalt, betonvas, kábelek, fólia is került – olvasható az ügyészség weboldalán.

A beavatkozás következtében a jelenleginél átlagosan 1 méterrel mélyebben fekvő, időszakosan vízzel borított élőhely növényzete, állatvilága megváltozott, szárazabb élőhellyé alakult, amelynek természetes állapota emberi beavatkozással is csak 4-8 év alatt tud visszaalakulni. Ennek jelentősége abban áll, hogy a Balaton partját szegélyező nádasok, mocsarak, lápok és egyéb természetes vizes élőhelyek kiterjedésének csökkenése rontja a tó öntisztító képességét, a hulladék lerakása pedig közvetve a vízminőséget is veszélyeztette.

A feltöltés egyébként kismértékben, egy 19 m²-es területen a tó medrét is érintette, amellyel az elkövető veszélyeztette a Balaton ezen részének élővilágát.

(11:43)