A Balaton őrei: nők, akik garantálják a biztonságot (porthole.hu)

Ahogy a Kékszalagon is rengeteg női versenyző indult, a Balaton biztonságát garantáló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) csapatából sem hiányoznak. Bagyó Nóra, Bene Lili, dr. Dajka Dalma és Timm Andrea beszéltek a mentés ritkábban látható oldaláról.

(Fotó: porthole.hu)

 

A Kékszalagon is szolgálatban vannak, de ez csak egy nap a sok közül, ugyanis egyfolytában figyelnek a Balatonon nyaralókra, strandolókra, vitorlázókra vagy éppen az ott lakókra. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) munkatársairól van szó, akik garantálják a biztonságot.

A mostani Kékszalagon az egyik VMSZ-es motorcsónak “legénységét” kizárólag nők alkotják. Bagyó Nóra, Timm Andrea, dr. Dajka Dalma és Bene Lili a Women on Water Hungary kezdeményezés keretében nyilatkoztak a Porthole-nak a mindennapokról. Szavaikból kiderült, mindegyiküknek van családi, gyermekkori kötődése a vízhez, ez pedig fontos szerepet játszott abban, hogy vízimentőnek álltak. Rájuk, ahogy mindegyik vízimentőre igaz, hogy lényegében láthatatlanok, de amikor baj van, akkor nagyon nagy szükség van rájuk, legyen szó egy fáradt úszó kimentéséről vagy egy szörf, vitorláshajó, gumicsónak megtalálásáról. Bagyó Nóra elmesélte: “Egy eszközmentésnél a tulajdonos kifejezetten férfi vízmentőst kért, de én és a társaim mentünk értük. Sikerült a mentés, majd az akció után bocsánatot kért tőlem. Ezért is érdemes csinálni.”

VMSZ

(Fotó: porthole.hu)
A porthole.hu teljes cikke itt érhető el.