A Balaton most is kedvelt pihenési célpont (likebalaton.hu)

A magyarok több mint fele még bizonytalankodik a tavaszról mostanra halasztott vagy egyébként is őszre tervezett utazásokkal kapcsolatban, ám az már látszik, hogy a szokásosnál lassabban felpörgő szezon második felében ismét a belföld vonzza a vendégeket, a legtöbben bortúrára indulnak – írja a likebalaton.hu.

Az őszi kínálat csak mostanában keltette fel az élménykeresők figyelmét, a közösségi oldalak nyilvános bejegyzései viszont arra utalnak, hogy a második hullám veszteségeit az év végén is a lakossági költekezés enyhítheti.

Akárcsak a járvány sújtotta esztendő egésze, az évszakokhoz igazodó turisztikai szezonok is másképpen alakulnak a letűnt, nyugalmas évek tapasztalataihoz képest. A koronavírus tavaszi betörése felforgatta a megerősödött lakossági fogyasztást, rengeteg külföldi és itthoni utazás elmaradt, habár a második fél évre felerősödhettek a belföldi szolgáltatók. A felfutó főszezon után szeptemberben viszont ismét mélypontra zuhant az ágazati hangulat, amikor a határok lezárásával hétről hétre világossá vált, hogy az idén már nem lehet számítani a külföldi turisták bevételt jelentő megjelenésére.

Az előző hónapban még kevésbé lehetett fölbecsülni, hogy a világban tomboló második hullám hogyan alakítja itthon az utazási kedvet, miközben korábban családi országjárások, telt házas fesztiválok, többnapos pinceprogramok és vidéki wellnesshétvégék forgalomdús hónapjai következtek.

Megnyugtató fordulatot mutatnak az internetes mérőszámok: a keresett kifejezések alapján visszatért a lakosság érdeklődése a vidéki turizmus iránt, október közepétől egyre többen keresnek rá a belföldi élménylehetőségekre.

A cikk folytatása itt elolvasható.