A Balaton legjobb borait keresték az ítészek Rádpusztán (sonline.hu)

Több mint kétszáz tételt bíráltak az ítészek a 21. Balatoni Borok Versenyén Rádpusztán. A mustrára, amelyre a balatoni régió mind a hat borvidékéről érkeztek minták egyre több gyöngyözőbort és pezsgőt neveztek a gazdák. A zsűri a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, gyöngyöző és desszertborát, valamint pezsgőjét kereste – írja a sonline.hu.

Öt év után először nem Balatonfüred adott otthont a Balatoni Borok versenyének, amelyet a Balatoni Szövetség már 21-ik alkalommal hirdetett meg.
– Örömmel jöttünk ide, Rádpusztára, a Balatonboglári-borvidékre, mivel itt kiemelkedően jó borokat készítenek és szívesen fogadtak minket. Olyan borok szerepeltek a borvidékről, amelyek előzetesen hegyközségi borversenyeken arany vagy ezüstminősítéseket kaptak. Úgyhogy a legjobbakat tudtuk bírálni – mondta Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.

Hozzátette: a szövetség célja a borversennyel, hogy megmutassa a balatoni borrégió sokszínűségét.

– A termelők nagyon sok fajta bort készítenek és egyre több szőlőből készült fajtával találkozunk a régiós borversenyen. Sok rezisztens fajtából is készítenek már bort. Ezért az idei év újdonságaként a balatoni borrégió Borrégiós Tanácsa egy különdíjat is felajánlott a rezisztens fajtából készült boroknak – tette hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

A bírák hat bizottságban és egy társadalmi zsűri segítségével kóstolták a leadott 204 mintát. A nevezett borok több mint fele, vagyis 139 minta fehérbor volt, de egyre több a gyöngyözőbor is.

– Ez a fiatalok körében kedvelt, a minőségibb borfogyasztók pedig a pezsgőket keresik, ezért szinte minden pincészet készít ma már ilyen termékeket – hangzott el a rádpusztai borversenyen.

Az esemény célja pedig végsősoron az, hogy a balatoni borrégió sokszínűségét mutassák be a borkedvelő közönségnek.

– Legyünk büszkék arra, hogy a magyarok tudnak jó borokat készíteni, hiszen a klímánk – a klímaváltozás ellenére is – alkalmas rá, hogy jó szőlőt termeljünk. Ehhez az infrastruktúránk és a szaktudásunk is megvan – fogalmazott Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézet vezetője, a borverseny elnöke.

– Kiemelt fontossággal kezeljük Somogy vármegyében a dél-balatoni borok képviseletét. Azért is különleges ez a borverseny, mert az egész országban nem létezik olyan, ahol mind a hat borvidék összeméri tudását és erejét. Ez egy kuriózum és számunkra is nagyon fontos, hiszen a dél-balatoni borok mindig kiemelkedően szoktak szerepelni a versenyen. Ez külön büszkeség számunkra, mert Somogyban rendelkezünk borstratégiával – vélekedett a társadalmi zsűriben helyet foglaló Szajcz Adrián, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette: a vármegyei közgyűlés és a borstratégia célja is az, hogy közép és hosszútávon a Dél-Balatonon helyi borokat fogyasszanak a vendégek.