A Balaton fővárosában ezúttal Batumival közösen ünnepelnek (zaol.hu)

A település első írásos említésének 777. évfordulóján kitüntetések átadásával s három napos kulturális forgataggal ünnepeltek Keszthelyen. A város díszpolgára idén Emecz Emil, az asztalitenisz nyugat-balatoni apostola lett – írja a zaol.hu.

Szombaton délelőtt, a Magyarok Nagyasszonya-templomban bemutatott ünnepi szentmise után előbb Festetics IV. György herceg köszöntötte az egybegyűlteket a Fő téren. Ezt követően Tamara Liluashvili, Georgia magyarországi nagykövete kívánt boldog születésnapot, megemlítve, Keszthely a közelmúltban testvértelepülési megállapodást kötött Batumival, s e napon „ezt az új barátságot is ünneplik”, sok-sok vendégfellépővel, bemutatva Grúzia táncait, ételeit, zenéjét és borait.

Keszthely értékei s jövője

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, e nap főhajtás az elődök előtt, akik „Keszthelyt alapították, felépítették és gazdagították. Hálát kell adnunk azért, mert a történelem viszontagságai ellenére a város ma is otthont, munkát, örömöt és barátokat ad nekünk”, majd sorolta az elmúlt évek nagyberuházásait, fejlesztéseit, amelyekkel gazdagodott a város.

A politikus beszélt a június 9-i választás tétjéről, hiszen e szavazás „a keszthelyiek jövőjéről is szól”: a háborús helyzetben nem mindegy, kik vezetik a jövőben Európát. Leszögezte: „a háború halált és pusztulást hoz, a béke fejlődést”. Az önkormányzati voksolás kapcsán pedig azt mondta, olyan városvezetőkre van szükség, akik a keszthelyiek érdekében képesek együttműködni a kormánnyal.

A város kitüntetettjei

Keszthely elismeréseit idén Bálványosi Zoltánné, a Zala Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat keszthelyi tagintézménye, dr. Bóka György, dr. Győrffy Edit Márta, Serlegné Szita Eszter, Hajasné Léránt Zsófia, Joóné Baranyai Tímea Bernadett, dr. Dancs József, Hansjörg Surber vette át. A díszpolgári címet Emecz Emil asztaliteniszlegendának, edzőnek, világbajnoki döntőt is vezető nemzetközi bírónak nyújtotta át Manninger Jenő és Nagy Bálint.

Egy szív, egy dobbanás

Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott: „Keszthely számunkra egy szív, egy dobbanás, s közös felelősségünk, erkölcsi kötelességünk, hogy minél élhetőbb és szerethetőbb várost hagyjunk örökségként a legifjabbakra – olyan települést, ahol jó felnőni, ahová jó hazajönni, s ahol a fiatalok, számításaikat megtalálva, nagyszüleikhez, szüleikhez hasonlóan, minél több gyermeket vállalnak majd”.

A Szentháromság száma

Manninger Jenő szerint fontos, hogy a múlt értékei közösségi kinccsé váljanak, s minél többet merítsenek azokból a ma élők, majd arról szólt: a 777 a Szentháromság száma, s a tökéletességre utal. Kifejtette, Keszthely az elmúlt években visszakerült a turizmus élvonalába, a kulturális programok szintet léptek s bővültek, a város fejlesztése pedig folyamatos, és a jövő tervei is megfogalmazódtak már.

– A város ünnepén azt kívánom: ne csak ezt az esztendőt, hanem az elkövetkezendő hétszer 777 évet is a gyarapodás, a béke, a biztonság, a boldogság, s a mindenkori lehető legjobbra, legtökéletesebbre való törekvés határozza meg – zárta beszédét a város polgármestere.