A Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket (index.hu)

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén folyamatos a hulladékmentesítés. Ennek keretében az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében.

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze – írja az index.hu.

Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

A munka folytatódik, az erdőgazdaságok, köztük az egyik legnagyobb, a SEFAG Zrt. honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a járvány alatt jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a folyamatos hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amelyek alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban már több rendőrségi feljelentés is történt, a kikukázott, nyomozást segítő postai borítékok, számlák, csekkek bizonyítékként kerültek a rendőrségre. Emellett az erdőjárók, hulladék észlelése esetén, a Hulladékradar applikáción jelezhetik az illegális lerakás helyét, így segítve a tiszta erdőkért végzett munkát.