A Balaton egyik legszebb vasútállomása lett a balatonszentgyörgyi

Hivatalosan is átadták ma a Balaton egyik legszebb vasútállomását, a balatonszentgyörgyit.  A tavaly tavasszal indult rekonstrukció során megújultak az állomás külső és belső utasforgalmi terei, modern utastájékoztató- és infokommunikációs rendszer, térfigyelő és biztonsági kamerarendszer épült ki.

Az állomás területén szétszórt kisebb, rossz állapotú épületekben elhelyezett szakszolgálatok a felvételi épületbe, illetve a csatlakozó úgynevezett „laktanya” épületbe kerültek.  A felszabaduló, kiüresedő épületek lebontásával pedig rendezték a teljes környezetet: a tereprendezés során zöldfelületeket, parkolót és kerékpártárolót alakítottak ki.

A felújításánál műemlékvédelmi szempontokat is szem előtt kellett tartania a kivitelezőnek, az állomás központi, felvételi épülete ugyanis 1895-ben épült az egykori Déli Vasút I. osztályú állomásépületének típusterve szerint. A tervezés és a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítottak az akadálymentesítésre is.

A csomóponti vasútállomáson a személyszállítás szempontjából két fontos vasútvonal is találkozik (Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes és Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk), így kiemelt szerepe van a vasútüzem szempontjából.

A vasútállomás döntő részt uniós forrásból, összesen közel 615 millió forintból újult meg. A MÁV több mint 100 millió forinttal járult hozzá a kivitelezés költségeihez.

(20:10)