A Balaton csatornája, amely az átok sújtotta tavi tündérről kapta a nevét (femcafe.hu)

Biztosan sokan hallottak már misztikus legendákat, amelyek egy híres személy vagy hely történetét mesélik el. Kevesen ismerik azonban talán Sió, az átok sújtotta tavi tündér történetét, amely pedig egyik legizgalmasabb balatoni legenda.


A tó úrnője
Élt egyszer egy aranyhajú, gyönyörű lány, akit Siónak hívtak. Ő volt a Balaton tündére. Olyannyira szép volt, hogy amelyik férfi meglátta, rögtön beleszeretett. Ám a férfiak rajongása önhitté és beképzeltté tette őt. A lány egyik férfibe se volt igazán szerelmes, visszaélt bájával, és nevetett a hódolókon, mikor pórul jártak.

Élt a Bakony erdejében azonban egy varázsló, Kamor fia, aki szintén halálosan beleszeretett a szőke szépségbe. A fiú bármit megtett volna a lányért, a lány pedig ezt ki is akarta használni. Sió azt mondta a fiúnak, hogy ha igazán szereti, akkor hoznia kell neki hársfavizet a Bakony legmeredekebb hegycsúcsáról, hogy abban mosdassa aranyfürtjeit.

Kamor fia nagyon félt nekivágni a kalandnak. De úgy gondolta, hogy szíve választottjáért mindent meg kell tennie. Erőt vett magán, felmászott a Bakony legmagasabb szirtjére, és nagy nehezen, de talált egy kis hársfavizet. Fáradtan és kimerülve ért vissza a lányhoz, de amit látott, attól tátva maradt a szája…

A történet folytatása itt elolvasható.