A Balaton 24 fokos, a vízszint alig csökkent, az algásodást visszaszorította a szél

Az utóbbi időkben Balaton-régióra hulló csapadéknak nem sikerült megemelnie a Balaton vízszintjét, de legalább 12 napon át nem csökkent tovább. Somogyi Boglárka, a limnológiai intézet kutatója a HírBalaton megkeresésére elmondta, az elmúlt napok szelesebb időjárásnak köszönhetően eltűntek a Balatonban az algatömörülések, a tó klorofilltartalma továbbra is megfelelő, jóval határérték alatt van.

 

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton tartotta a 73 centiméteres átlagos vízállását közel két héten át, a mai napon azonban újabb egy centiméternyit apadt. A víz hőmérséklete szerda reggel Siófoknál 24 Celsius volt.

A nyárutón megjelenő, és idén is megjelent kékalgákról Somogyi Boglárka kifejtette, a szeles időjárásban eltűnnek a tömörülések, de ha hosszabb szélcsendes időszak jön, újra megjelenhetnek. Jövő hét elején lehet számítani egy ilyen szélcsendes időszakra, ami előtt azonban lesz némi lehűlés, ami az algásodásnak nem kedvez. Összességében elmondható, hogy a heti mérések szerint a tó vizének vízoszlopban (tehát nem vízfelszínen) mért klorofilltartalma, ami algásodás mutatója, határérték alatt van, és a műholdfelvételeken sem látszik algásodás a nyílt vízen – közölte az algológus.

A met.hu előrejelzések szerint szerdán a déli órákra keleten változó irányúvá válik a légmozgás. A nyugati medencében átmeneti csökkenés után délután fokozatosan megélénkül az északnyugati szél (25-35 km/h), késő délutántól itt már egy-egy erős közeli, vagy erős széllökés (35-45 km/h) is lehet. A délután második felében a Balaton keleti részén is időnként megélénkül (25-30 km/h) az északnyugatira forduló szél. Intenzív zápor környezetében 40 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek. A déli óráktól a napos időjárás mellett gomolyfelhők is megjelennek, majd nyugat felől erősen megnövekszik, vastagszik a felhőzet.

Kora estig helyenként egy-egy zápor előfordulhat, majd zivatar is megközelítheti a térséget. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-27 fok körül alakul. A Balaton nyugati széle lehet kissé hűvösebb. Késő este 20, 21 fok valószínű.