A 140 éves Keszthelyi Yacht Club

Családi rendezvénnyel ünnepli fennállásának 140. évfordulóját a Keszthelyi Yacht Club. A vitorlázás iránt érdeklődő gyerekek és családjaik részére június 7-én nyílt napot szerveznek egész napos vitorlás programokkal. A hónap végén ingyenes vitorlástábor várja a kicsiket, a Keszthelyi öbölben KYC 140 Kupa elnevezéssel kis- és nagyhajós vitorlásversenyt hirdetnek.

A szervezők a balatoni vitorlázás fejlődésének néhány történelmi eseményét is felidézik sajtóközleményükben a kezdetektől az első Kékszalag Vitorlásversenyig:

1847-ben elindult a Kisfaludy gőzhajó

1867-ben angol mintára létrehozták a Balatonfüredi Yacht Egyletet

  1. június 29-én megalakult a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet 105 taggal. alapszabályban rögzítették a tagság kötelességét, mint a csónakázás és a korcsolyázás népszerűsítését, a Balaton kultusz fejlesztését Keszthely érdekében. Első elnöke: dr. Csanády Gusztáv a Keszthelyi Gazdasági Tanintézet tanára, igazgatója.

1894. Hullám Szálló átadása, Balaton Szálló egy évvel később 1900 A KCSKE csónakházának avatása (A tagok saját maguk által nyújtott kölcsönökkel tették lehetővé a csónakház és az első csónakok megépítését. A területet a Festetics család biztosította a Balaton Szálló és a mai Helikon Szálloda közötti partszakaszon)

1930. Június 3-án az egyesület felvette a Keszthelyi Yacht Club nevet

1932. Augusztus 15-én CsikFerenc későbbi olimpiai bajnokunk először indult nyilvános versenyen 100 m-es mellúszásban, Keszthelyen

1934. Július 27-28. Első Kékszalag verseny a Balatonon, a rendező bizottságban a KYC akkori elnöke, Svastits Géza. Abszolút 4.hely, kategória 1.hely: Dér Rezső a KYC versenyzője.

Semmiféle szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart

Az egyesület fennállása óta tagjai révén számos sportágban sport és egyéb közösségi rendezvények szervezőjeként, sportolásra alkalmas helyszínek megvalósítójaként járultak hozzá Keszthely és a térség polgárságának szórakozásához, közösségi életének fejlődéséhez ezáltal életminőségének javulásához. Az első evezős és korcsolya versenyek mellett, a helyi úszó, jégkorong és tenisz sportágak, valamint a természetjárás meghonosításában és fejlesztésében is a kezdetektől szerepet vállalt a Keszthelyi Yacht Club tagsága. Az egyesületnek többször is költöznie kellett, míg vitorláskikötője mai helyére, a volt ládagyár területére került Keszthely keleti felében, csekély számú hajóhellyel. A telepet közösen használják túravitorlások és evezősök, és itt működik az ország egyetlen vitorlás-hajóépítő iskolája, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola és Kollégium egyik tagozata is. Az egyesület jelenleg is non-profit szervezetként működik, a szabadidősport szervezett keretei között foglalkozik vitorlás ifjúsági és felnőttoktatással, nyári gyerektáborok szervezésével. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerében számos olimpikont és világbajnokot, valamint nemzeti bajnokok sorát nevelte már ki, jelenlegi lésztáma több mint 80 fő.