Az év elején már népszerű úti cél a Balaton (magyarnemzet.hu)

Január végére visszatért a magyarok utazási kedve belföldön, a turisták a hónap utolsó hetében az előző év azonos időszakához képest 7,7 százalékkal több egynapos kirándulást tettek a Balaton turisztikai térségbe, míg egy héttel korábban a növekedés még alig haladta meg a két százalékot. 

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) mobilcellaadatokból mért adatai alapján az látszik, hogy január utolsó hétvégéjén 13,9 százalékkal nőtt a kirándulók száma, ami arra utal, hogy a jó idő beköszöntével a legnépszerűbb magyarországi turisztikai térség újra egyre látogatottabb úti célként szerepel a belföldi palettán.

Az MTÜ adatai szerint az előző hónap utolsó hetében a Veszprémi, a Keszthelyi és a Siófoki járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében, míg a többnapos utazások növekedését Tabi járásban mérték a legnagyobb arányban, miközben a balatoni helyszínek többségében növekedést figyeltek meg, leginkább a Tapolcai és a Keszthelyi járás volt forgalmas.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ statisztikáiból az is kiderül, hogy a Balaton turisztikai térségben január utolsó hetében a legnagyobb arányban a 45–54 és 35–44 év közöttiek tartózkodtak hosszabb ideig, a hozzájuk köthető vendégéjszakák száma hat-, illetve ötszörös növekedést mutatott éves összevetésben. A 65 éven felüliek utazási kedve is fellendült, mivel az e korcsoportba tartozók aránya 10,5 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 43-szoros növekedést mutat a 2021-es hasonló időszakhoz mérten.

A vizsgált időszakban a legtöbb vendégéjszaka a Keszthelyi és a Nagykanizsai járásokban realizálódott, jelentős növekedést mutatva az előző évi értékekhez képest – derül ki az MTÜ adatsoraiból a magyarnemzet.hu cikke szerint.