8 település pacsirtái énekeltek (tvkeszthely.hu)

Zala megye népdalkincséből válogattak a Pacsirta Gyermekdal Fesztivál résztvevői. Az eseményt két év kihagyás után szervezték meg Gyenesdiáson. A programra 8 településről 30 óvodás jelentkezett. A fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a gyerekeknek és ráirányítsa a figyelmet a népi kultúrára – írja a tvkeszthely.hu.

Ismert és kevésbé ismert népdalokat énekeltek a gyerekek. A fesztiválnak 11. alkalommal adott otthont a gyenesdiási óvoda. Az apróságok a térség intézményeiből érkeztek, de Zalaegerszegről is voltak versenyzők. A kicsik nagyon bátran álltak a szakmai zsűri elé, hogy előadják a produkciójukat.

„Az énekverseny nagyon jó, mert a gyenesi óvodában mindenki nagyon szeret énekelni. Sok-sok gyerek itt van.” – mondta a Keszthelyi Életfa Óvoda Tapolcai Utcai Tagintézményének óvodása, Tömör Benedek Áron.

A programot a világjárvány miatt nem tudták megtartani az elmúlt években. Idén ugyan várták a gyerekeket, de őket a szülők nem, csak az óvodapedagógusok kísérhették el. Gyenesdiáson nagy hangsúlyt fektetnek a népi kultúra oktatására. A település fontosnak tartja átörökíteni a tradíciókat. Vallják, hogy a hagyománytisztelet a túlélés záloga egy közösségnek. Ugyanakkor fontos az is, hogy a kultúra megszerettetését egészen kisgyermek korban el kell kezdeni.

„Nagyon fontosnak tartottuk, és ezért is beszélt polgármester úr arról, hogy az óvodában már el kell kezdeni ezt a fajta felmenő rendszerű bemutatót vagy a későbbiek folyamán versenyt, mert akik itt már egy kicsit kimutatkoznak, hogy ügyesebbek, tehetségesebbek, valóban találkozunk velük a megyei fordulókon.” – emelte ki ifj. Horváth Károly zsűritag.

Az eseményen a versenyzők mellett fellépett az óvoda Napsugár csoportja. A gyerekek zenés-táncos produkciót adtak elő. Az intézmény nagy örömmel készült a programra, a gyerekek és a munkatársak is szívesen szerveztek és fogadták a vendégeket.

„Nagyon nyitottak vagyunk, mi szeretjük a vendégeket, szeretjük a vendéglátást. A Napsugár csoportban dolgozik gyermektánc oktató kolléganő, és azért is választottuk most ezt a csoportot erre a kis műsorra. Szeretik a gyerekek is és mindig azzal kell foglalkozni, amit a gyerek szeret, és amiben sikeres, hogy tudjuk egy kicsit felemelni.” – tájékoztatott Világos Csabáné, a Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda vezetője.

A Pacsirta Gyermekdal Fesztivál nem csak hagyományápolásból, hanem összefogásból, közösségépítésből is példát mutat. Nem utolsó sorban pedig sikerélmény a gyerekeknek.