Bíró-retró ínyenceknek Szigligeten (diningguide.hu)

Emlékeznek a Múzeum Kávéházban Bíró Lajos konyhájára? Egy kis Bíró-retróért Szigligetre invitál a diningguide.hu.

Bíró Lajos 70 évesen sem éli a nyugdíjasok mindennapjait. Budán, a Fény Utcai Piacon folyik a teljes őrület, legyen az a brunch időben kínált belga “croissant goffrival”, grillezett rákkal és bundás kenyérrel kísért spenótfőzelékkel, no és a Lali’s ramennel, ami rengeteg receptkísérletezés, valamint több emlékezetes japán utazást követően született meg. A forgalmas Lövőház utcai étkezdén kívül továbbra is a budaiak kedvére tesz a Vendéglő a KisBíróhoz, mindeközben viszont a nagykörúti Bock Bisztró tavaly óta nem nyitott újra.

Bíró Lajos és az étterem (ex)séfje azonban nem engedték el egymás kezét, és Szalkai Pál az Erzsébet körút után idillibb környezetben folytatja séfkarrierjét. A helyszín Szigliget, az a csöpp északi parti község, ahol a sokáig Michelin-csillagos éttermet vezetett Palágyi Eszter új étterme is nyílik, és a Villa Kabala is működik.

Nincs cicoma, csak jó falatok

A vonyarcvashegyi Bock Bisztrónak továbbra is tanácsadója Bíró Lajos (a balatoni Bock séfje Ács István), a tulajdonosok pedig a szigligeti Aranypatkó Vendéglőben láttak fantáziát. Kell is hozzá, ugyanis maga a hely megjelenése egy balatoni múltba révedés.

“A hely a megszokott, de a tartalom új!” – hirdeti magáról a balatoni régi iskolát képviselő Aranypatkó, mi pedig menjünk csak az orrunk után.

A kerthelyiségben grillen sülnek a jófélék, köztük csiptetett ponty, fogas, lazac, olykor pisztráng. A Bíró Lajos-féle halászlének rajongótábora van, Szalkai Pál gulyáslevese szintén régóta tökéletesített recept szerint készül. A két régi kollega minden hét péntekén közösen süt-főz az Aranypatkóban, hétvégente jazzband muzsikál – írja a diningguide.hu cikkében.