690,7 millió forintból gazdálkodik idén a BFT (hellovidek.hu)

Összesen 690,7 millió forint fejlesztési forrásból gazdálkodik idén a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), amely két különböző hazai forráskeretből áll rendelkezésre: a Miniszterelnökség 190,7 millió forintnyi térségfejlesztési forrást, az Energiaügyi Minisztérium pedig az energia és klímapolitikai célokra fordítható fejezeti kezelésű előirányzata terhére 500 millió forint klímaadaptációs forrást biztosított – írja hellovidek.hu. (A BFT forrásainak felhasználásáról a tanács honlapja közöl további részleteket az augusztusi rendkívüli ülés döntései alapján – a szerk.)   

 

A tanácsülésen résztvevő HelloVidék összefoglalója szerint a térségfejlesztési forrás felhasználásról még 2023. májusi ülésén döntött a Tanács, ám a Támogatási Okirat előkészítése, aláírása egyelőre folyamatban van.

A klímaadaptációs forrás felhasználásnak esetében 2023. júniusi ülésén született döntés, és már jegyzik a Támogatási Okiratot is. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi, rendkívüli augusztusi ülésén a Miniszterelnökség által biztosított 190,7 millió forint támogatási döntéssel még nem rendelkező közbiztonsági és rendezvény támogatási keretének felhasználásra, illetve a településfejlesztési pályázati felhívás keretében támogatott projektekre vonatkozó BFT határozat módosítására tettek javaslatot.

A Miniszterelnökség által évente biztosított 190,7 millió forint felhasználása a tervek alapján a következők szerint alakul:

 • településfejlesztési beruházások támogatása;
 • közbiztonság – vízbiztonság fejlesztése;
 • kiemelt rendezvények, helyi identitást erősítő rendezvények támogatása;
 • Balatoni Partnerségi Program;
 • Mozdulj Balaton Program;
 • Tavak világtalálkozója;
 • térségi fejlesztéseket megalapozó társadalmi, gazdaságszociológiai elemzések, kutatások elkészítése;
 • lebonyolítási díj.

 

Ezekből a legnagyobb forrásigényt az első, a településfejlesztési beruházások támogatása jelenti, ami 57,7 millió forintot takar. A második legnagyobb térségfejlesztési forrást, 30-30 millió forintot szánnak a közbiztonság és vízbiztonság fejlesztésére, illetve a novemberben esedékes Tavak világtalálkozójára.

Előbbi, a közbiztonság és vízbiztonság fejlesztésére jóváhagyott 30 millió forintos összegű keret felhasználására vonatkozó feltételrendszert a szakemberek korábban jóváhagyták, és a BFT Közbiztonsági Kabinet ez alapján előzetesen összegyűjtötte a Balaton régió köz- és vízbiztonsági feladatait végző szervezetektől a támogatási szükségleteket.

A támogatási kérelmek között a Veszprém Vármegyei Rendőr- főkapitányság közúti ellenőrzést támogató kabinet létrehozására irányuló kérése a legmagasabb, ez 12 millió forintot jelent. Zalában emellett rendszámfelismerő rendszert kívánnak beszerezni, vízimentést segítő eszközöket szereznének be és újítanának fel, de többen kérik a TAVIKÉP (a vízfelületet pásztázó nagy felbontású kamerahálózat) megjelenítő és vezérlő felület integrálását is a VÉSZ Központba, ami egy veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett ingyenesen alkalmazás. A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eszközkészletekre pályázik speciális ajtónyitáshoz, a Magyar Vöröskereszt létrehozná a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot.

Komoly hangsúlyt kaptak a balatoni kiemelt rendezvények is; ezek támogatására vonatkozóan az alábbi, vissza nem térítendő forrás felhasználási elveket hagyták jóvá: a térség fejlesztést szolgáló rendezvények esetében a minimum támogatási összeg 1 millió forint rendezvényenként, míg a helyi identitás erősítése céljából támogatott rendezvények esetében a támogatás összeg minimum 500 ezer forint, maximum: 1 millió forint rendezvényenként. Megyék között leosztásban Somogy és Veszprém vármegye 5 millió forintot kapott, Zala vármegye 3 milliót, míg a komplett balatoni térség szintén 5 millió forintos támogatásban részesült.

A Balatoni rendezvények támogatására beérkezett javaslatok:

 • Balaton Fesztivál (Magyar Tenger.com Kft.)
 • XXX. Lellei Borhét (Balatonlellei Hegyközség)
 • V. Parti Pezsgés (Balatonlellei Hegyközség)
 • Élet a szőlő után, a bor születése (Sióvölgye Turisztikai és Szabadidősport Egyesület)
 • KeszthelyFest 2023. (Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár)
 • FÜREDI ŐSZ – Nyár záró és Őszi szezonnyitó események Balatonfüreden – kiemelt őszi programsorozatok: Romantikus Reformkor Fesztivál és a Szüreti Fesztivál (Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.)
 • Heppyend fesztivál 2023 (Csopak Község Önkormányzata)
 • XIX. Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe (Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület)
 • Karácsonytól Újévig a Szigligeti strandon (Szigliget Község Önkormányzata)
 • Szóljon Almádi a közösségről! Vendégváró asztal Budataván (Szóljon Almádi Kulturális Egyesület)
 • XXI. Tihanyi Gardália Napok (Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.)
 • Paloznaki Szüret 2023 (Paloznak Község Önkormányzata)
 • 2023. évi Balaton átevezés (Magyar Kajak- Kenu Szövetség)

 

A klímaadaptációs forrás felhasználása

A klímaadaptációs forrás esetében megtörténik többek között a zöldfelület rehabilitáció Somogymeggyes községben, a gombai Forgách kastély parkjának felújítása, a b alatonudvari Születéspark klímaadaptációs szempontú zöldfelületi fejlesztése, a keszthelyi Csengey Dénes sétány zöldfelület rehabilitációja, a közösségi tér fejlesztése Nagyberény központjában, Balatonfüred és Balatonalmádi zöldfelületeinek fejlesztése, a parti sétány és kapcsolódó zöldterület kialakítása Balatonakaliban, a klímaváltozás környezeti hatásait mérséklő fejlesztések Balatongyörökön, több balatoni településen közterületkarbantartó elektromos teherautók/kisteherautók/járművek beszerzése, illetve környezettudatos közterületgondozás Balatonlellén.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete utóellenőrzést folytatott le és átvizsgálta a támogatásra javasolt pályázatokat. A tanács döntése az érintett forrásra vonatkozó, a Miniszterelnökség által kiállított Támogatói Okirat hatálybalépésével egyidőben lép majd hatályba.