Átúszná a Balatont télen az egykori profi bokszoló (blikk.hu)

A hat fokosra hűlő Balatont szeretné átúszni télen az egykori profi bokszoló, az 55 éves győri Dobai János. Erre edz, neki a fürdőszezon most kezdődött. Évek óta megmártózik a jeges folyóinkba, jég alatt úszik, motiválják a kihívások, feszegeti a határait – írja a blikk.hu.

 

Dobai János profi bokszoló volt cirkálósúlyban, ma is bokszedzéseket tart, miközben egy biztonsági cég alkalmazottja. A laikusok számára őrült hobbija, hogy jéghideg vízben úszkál, időnként a jégpáncél alatt tempózik, s fejével töri fel vékony jeget. A Blikk egyik edzésére kísérte el, hisz három hete elindult számára a fürdőszezon, s nagy célt tűzött ki: télen egyedül átúszná a Balatont, ami eddig keveseknek sikerült.

Tulajdonképpen korábban is előfordult, hogy a barátaimmal poénból télen is beúsztunk valamelyik folyóba, de komolyan néhány éve kezdtem el foglalkozni a jeges vízben való megmártózással – kísérő nélkül. Meg kellett ismernem magamat, miként működik a testem, mik a határaim. Most hetente háromszor edzek, nagyon figyelek a légzésre, szeretem a kihívásokat, s mindig ki is tűzök egyet magam elé. Télen mezítláb, egy gatyában futok a hóban, idén nyáron jégkamrába zárattam magam fél órára – mesélte, miközben a nyolc fokos folyóba gyalogolt.

Elsőre úgy tervezte – miután egész éjjel horgászott, s keveset aludt – hogy 15-20 percig lesz a vízben.

Kedvenc könyvem Wim Hof kötete, a Jég hátán is – sokat segít a felkészülésben.

Jani a jég alatti úszkálást is kipróbálta – ahogy kedvence, Bear Grylls -, nem is akárhogy.

Futottam a befagyott folyó mellett, mellettem munkások. Másnap kértem tőlük egy csákányt, betörtem a part menti páncélt, majd legnagyobb döbbenetükre úszkáltam egyet a jég alatt. Sőt, már azt is kipróbáltam, hogy fejemmel töröm be víz alól feljövet a páncélt – sajnos egyszer beljebb sodródtam, ahol vastagabb volt a jég, s bár betörtem, egy másodpercre rendesen elsötétült a világ.

A bokszedző most szponzorokat keres a Balaton átúszásához: úgy tervezi, ha hat fokosra hűlik a magyar tenger, nekivág a Tihany és Szántód közötti szakasznak: ide azonban mentős biztosítás és csónakos kíséret is szükséges, ez viszont költséges. Közben már 30 perce van a vízben, amikor úgy dönt, alámerül, háromszor tíz méter tempózik a folyó mélyén.

Fájdalmas, amikor az ember feje fázik – mondja kifelé jövet.

A reszketés már kinn jön, miközben a telefonján azt látja, a lánya kereste. S hogy mit szólnak a gyermekei a jeges megmártózásokhoz? Féltenek, válaszolja, majd hozzáteszi, jövő héten ugyanitt 2000 métert úszik a balatoni felkészülés részeként – olvasható a blikk.hu-n.