39 embert mentettek a vízirendőrök a Balaton-átúszáson (police.hu/Zsaru Magazin)

“Eddigi pályafutásom ideje alatt ez a 27. Balaton-átúszás, melynek biztosításában szerepet vállalok, de ilyen még nem volt, hogy az erőinket ennyire megosztották volna a feladatok”- számolt be Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Zsaru Magazinnak. Július 14-én egyszerre három rendezvény biztonságát kellett szavatolni, ahol a Balaton-átúszás 7309 indulója közül 247-en adták fel menet közben, és összesen 39 embert kellett kimenteni a vízből.

 

Amikor menteni kellett (Fotó: Trencsényi Zoltán/police.hu)

 

Csúcsrendezvényt biztosítottak a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság beosztottai július 14-én a magyar tengeren.
Szélsőséges körülményekkel is számolva igyekeztek minimalizálni a kockázati tényezőket, hogy a Balaton-átúszására vállalkozók sikeresen teljesíthessék az 5,2 km-es távot Balatonboglár és Rév­fülöp között.

– Ebben az évben már kétszer halasztottuk el a rajtot az időjárási körülmények miatt – mondta Horváth László ezredes, a BVRK vezetője. – A helyzet most sem volt egyértelmű, de a bizottság július 12-én döntést hozott, így szombaton elrajtolhattak a tavat átúszni vágyók.

Ilyen volt a rajt (Fotó: Trencsényi Zoltán/police.hu)

A vízi zsaruk számtalan feladattal találkoztak aznap. Három rendezvény biztonságát kellett vigyázniuk. A Balaton-átúszás mellett Fonyód és Badacsony között az evezősök szálltak vízre, majd Alsóörsről a Volvo Regatta hajói startoltak Balatonfenyves irányába.

– Annyiban kedvezőek voltak a feltételek, hogy nem azonos időben indultak a programok. A Balaton-átúszás viszont mind közül elsőbbséget élvezett, a jelentős számú induló és a kockázati tényezők figyelembevétele miatt. Hét hajónk vett részt a biztosításban, melynek én voltam a parancsnoka. Alapvető feladatom az volt, hogy tartsam a szervezőkkel a kapcsolatot, és a történésekhez igazodva felügyeljem a beosztott rendőri egységeket. Helyettesem, Verb István alezredes a járőrpárok irányításával és ellenőrzésével foglalkozott. A programot megelőzően folyamatosan egyeztettünk a szervezőkkel, és figyeltük a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit – folytatta a kapitányságvezető.

Az úszófolyosónak 50 méterenként felállított 131 vitorlás állt sorfalat, továbbá tíz kajak-kenu pásztázta kijelölt szektorát. A feladat végrehajtásába bevontak 13 nagyobb hajót, melyekből három úszó elsősegélyként funkcionált, illetve további 20 motorcsónak gyors reagálású egységként cikázott a tavon, figyelve az indulókat.

– A szervezőkkel közös érdek motivált minket, a biztonság. Az előzetes részletes egyeztetésekkel, intézkedésekkel mindezt sikerült megvalósítanunk. Két ellenségünk van a vízen: a vízhőfok és a szél. Az időjárási előrejelzés szerint számíthattunk gyenge szélre, ezáltal csekély hullámokra is. A víz 5 óra 30 perckor 23 fokos volt 50 cm mélységben, de ez a nap során folyamatosan melegedett. A korábbi évek tapasztalatai szerint az indulók egy része tudatosan készül a megmérettetésre, viszont vannak, akik kifejezetten a szórakozás kedvéért indulnak útra. Edzettségük vagy éppen aktuális mentális állapotuk miatt előre megjósolható, hogy közülük többen feladják. Ez most sem volt másként, ezért folyamatosan ellenőriztük a vízben tartózkodók mozgását, jelzéseit – tette hozzá Horváth László ezredes.

Az eligazítás (Fotó: Trencsényi Zoltán/police.hu)

A kapitány 7 órakor a vízen tartott eligazítást a feladatot végrehajtó zsaruknak. Meghatározta a biztosításba bevont hajók mozgási körzetét, a kommunikációs csatornákat. Kiemelte, hogy fokozottan tartassák be a területen elrendelt hajózási zárlatot, nehogy az úszók közé tévedjen egy vízi jármű. Kérte, hogy rendszeresen ellenőrizzék a bóják meglétét, a mentőegységek mozgását, és a kijelölt sávot elhagyó indulókat határozottan utasítsák a visszatérésre. Meghagyta, hogy a legfontosabb az emberélet, ezért fokozott figyelmet kért a végrehajtás során. Az utolsó instrukciókat vezetői terepszemle követte, majd amikor az úszófolyosó minden elemét rendben találta, 7 óra 30 perckor engedélyt adott, hogy elrajtolhasson a 36. Balaton-átúszás. A kihívást teljesíteni vágyók Révfülöpön folyamatosan vették birtokba a vízfelszínt. Néhány perc leforgása után már 500–600 ember volt a vízben. A vízi zsaruk rendszeresen informálódtak a létszámadatokról és a várható időjárási körülményekről. A sorfal mindkét oldalán, 1500 méteres távolságok között folyamatosan egy-egy rendőri egység mozgott. Figyelték a lebonyolítással megbízottak tevékenységének szabályosságát.

– Helyettesként elsődleges feladatom volt, hogy a beosztott erők mozgását ellenőrizzem. Jelenlétemmel közvetlenül átláttam, hogy hol kell azonnal beavatkozni a rendőröknek – mondta Verb István alezredes.

A parancsnokhelyettes társával 8 óra 50 perckor egy kalimpáló kézre lett figyelmes 1500 méterre a parttól, ezért azonnal odairányította hajóját. Egy idősebb asszony kapkodta a levegőt a vízben, ezért rögtön kiemelték a fedélzetre. Kiderült, hogy úszás közben vizet nyelt, ez okozta a pánikot és a hirtelen rosszullétet. A szakmai protokoll szabályainak megfelelően a kimentett asszonyt az orvosi egység vízi járművéhez vitték, majd az egészségügyi személyzet gondjaira bízták.

– Sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Maximálisan elégedett vagyok kollégáim munkájával, hiszen ez egy pszichikailag rendkívül megterhelő feladat. Az emberek olykor érzelmileg túlmotiváltak, számtalan konfliktust kell udvariasan, de ellenvetést nem tűrve megoldani. Számunkra a résztvevők biztonsága mindennél fontosabb. Munkatársaim ez alkalommal is kifogástalanul teljesítettek – hangsúlyozta a biztosítás parancsnoka.

A vízirendőrök sikerként könyvelhették el, hogy ismét rendkívüli esemény nélkül fejezték be munkájukat.