3,5 év alatt földi paradicsom Siófokon (welovebalaton.hu)

Siófok nyugodtabb részén, egy családi ház kertjében sorakoznak a különleges pálma-, banánfák és az egyéb egzotikus növények. Magyar Bálint 3,5 évvel ezelőtt költözött ide, és szűk 4 év alatt teremtette meg ezt a különleges oázist, ahova bárki betérhet.

A Pálma- és banánkert a legtöbbször nyitva van. Bálint csak vasárnap tart pihenőnapot, de ha éppen itthon van, és kedvesen felhívják, akkor is szívesen látja az érdeklődőket, hiszen hozzá többnyire olyanok érkeznek, akik maguk is szeretik a növényeket. Ő pedig minden kérdésre válaszol, és tényleg mindent tud a növényeiről. A visszatérők közül sokan csodálkoznak, milyen gyorsan nő nála minden, de szerinte ebben semmi titok nincs, ő legalábbis szívesen megosztja minden tapasztalatát a betérőkkel.

Gyerekkora óta rajong a növényekért

Bálint gyerekkora óta rajong a növényekért és az állatokért. Kertészeti iskolába járt, ahol a pálmák és az orchideák voltak a kedvencei.

Akkoriban még nem lehetett minden plázában például orchideát kapni, de volt egy osztálytársam, akinek a szülei ezzel foglalkoztak, így én is szereztem pár különlegesebb fajtát – meséli.

A pálmák szeretete megmaradt, de az orchideák helyébe a banán lépett, amely azért is nagy kedvence, mert nagyon gyorsan nő és igen látványos.

Hetente akár 2-3 levelet is hoz a banán. Itt most körülbelül 2 méteres levelek között járunk, de ha nyár végén visszajönnétek, akkor 3-4 méteres növények között mászkálhatnánk. A magyarok csak azt az egyféle banánt ismerik, amelyet a boltban lehet kapni, és máshol állatok takarmányozására használják, de még rengetegféle létezik. Én szeretem és tartok különlegesebb fajtákat is, például vaníliaízű kék banánt vagy éppen magentaszínűt, de divatosak most a foltos levelű és termésű fajták, valamint a törpebanánok is.

A teljes cikk itt elolvasható.