A karácsonyfák 85 százaléka Nyugat- és Dél-Dunántúlon születik (kanizsaujsag.hu)  

 

Az igazi karácsonyfáknak mintegy 85 százaléka a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, ezek nagy része pedig a Kanizsa közeli Surdon és térségében születik. Az értékesítők tapasztalata szerint idén kevesebben hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást.

A zalai klimatikus adottságoknak köszönhetően a Nordmann-, az ezüst- és a lucfenyőkből is a legszebb példányok innen származnak. A Zalaerdő Zrt. 20-30 évvel ezelőtt még százezres tételben termelt fenyőket a kereskedelem számára, mára azonban csökkent a cégnél darabszám, ugyanis rengetegen foglalkoznak vele a térségben. Egyébként az említett három fenyőfajta nem őshonos Magyarországon.

– Magyarországon belül a zalai rész, ahol most vagyunk, és a szombathelyi, a Vas megyei rész, de Somogy egy része is alkalmas klimatikusan a jó minőségű karácsonyfa előállítására. Budapesten azt is szokták mondani: jönnek a surdiak, jönnek a zalaiak. Ezek gyakorlatilag mi vagyunk, igaz, hogy most nem Surdon vagyunk, hanem attól körülbelül 6-7 kilométerre. De itt van Magyarországon belül a legjobb minőségű karácsonyfa – nyilatkozta Babics István erdőművelési ágazatvezető a Kanizsa TV Híradójának.

Az árusítók szerint idén kevesebben hagyják az utolsó napokra a vásárlást, míg a korábbi években az volt a jellemző, hogy a vevők az utolsó pillanatig vártak, hogy alkudozhassanak.

– Eddig sokkal többet vittek el, mint az előző években. Mindig az utolsó pillanatra hagyták, most az idén nem. Nagyon érdekes, hogy mindig változik az emberek szokása és ízlése, minden évben – tette hozzá Keléné Murai Ildikó csemetekerti csoportvezető.