30 millióból fejlesztették Balatonmáriafürdő központi strandját

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 30 millió forintnyi vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatást nyújtott Balatonmáriafürdő önkormányzata részére a Széchenyi2020 program keretében – derül ki a település közleményéből. A támogatásból a község központi strandját fejlesztették.

A projekt fő célja Balatonmáriafürdő Központi strand akadálymentes és látogatóbarát fejlesztése. Ezt szem előtt tartva sor került a korábbi strandi jegypénztár épületének korszerűsítésére, illetve bővítésére. A fejlesztés eredményeképpen két munkaállomásos jegyértékesítő rendszert sikerült kiépíteni a strandra látogató vendégek minél gyorsabb és kényelmesebb bejutása érdekében.

A pénztárba beszerelt indukciós hurok, valamint a tapintható térkép és Braille feliratos táblák nagymértékben segítik a hallássérültek, vakok -és gyengén látók tájékozódását.
További akadálymentes megoldásként a mozgáskorlátozottak vízbejutását segítő rámpát telepítettünk a partra. A mozgáskorlátozott gyermekek szórakozási lehetőségét biztosító, interaktív akadálymentes játszóvárral bővült a strand játszótere.

A beruházásnak köszönhetően sikerült új padokat, köztéri hulladéktárolókat beszerezni, a meglévő kerékpártárolónál 1 darab három kiállásos elektromos kerékpártöltő pontot, valamint 1 darab kerékpáros szervízoszlopot telepíteni. A 30 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a strandon található szabadtéri színpad elé közel 200 négyzetméter terület árnyékolására alkalmas napvitorlarendszer került telepítésre. A fejlesztés eredményeként, a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében fákat és évelő cserjéket ültettünk, illetve új virágágyásokat telepítettünk. A minket körülvevő természeti környezet szélesebb körben történő megismertetését szem előtt tartva, a Balaton természeti értékeit bemutató információs tábla került kihelyezésre a projekt keretein belül.