3 templomos Adventi geotúra Dörgicsén

Hangulatos fehér karácsonyi pillanatokat élhetnek meg azok, akik december 16-án, Advent harmadik vasárnapján a dörgicsei 3 templomos geotúrán részt vesznek. A túrázók minden hófedte középkori templomromban meggyújtanak egy újabb gyertyát a magukkal vitt adventi koszorún, így egy igazi fényhordozó geo-kalandozásban lehet részük az ünnepek küszöbén.

December 16-án, vasárnap 10:00 órakor az alsódörgicsei Boldogasszony-templomromnál gyülekezve, a karácsonyra hangolódás jegyében vághatnak neki a hegyeknek, a téli erdőknek a friss levegőre vágyók.

A megindítóan szép és látványos természeti és kultúrtörténeti kincsek között járva nem csak a test, hanem a lélek és a szellem is felfrissül a gyönyörű, szakrális kincseket hordozó tájon.

A Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb gyöngyszemének, a „Dörgicsei Mészkő-Alpoknak” felfedezése ajánlott mindazoknak, akik
– szeretik a lankákba simuló kora középkori templomokat,
– kíváncsiak különleges bányák különleges mészkőfejtési technikáira,
– szeretnék látni a nyugati országrész legszebb karrmezőjét,
– önállóan szeretnének felfedezni kisebb barlangüregeket egy hosszabb függőleges sziklafal mentén,
– közvetlen közelről szeretnének látni egy több, mint 10 méter magas löszfalat.

A 6 km hosszú túrának főbb látnivalói Alsó-Dörgicsén a Boldogasszony templomrom; Kő-hegy, karrmező; felhagyott kőfejtők; Barokk kőhíd; Kis-Dörgicsén a Kisfalud-dörgicsei templomrom; mészkőszurdok; Felső-Dörgicsén a Szt. Péter-dörgicsei templomrom. A 4 óra időtartamú geotúra könnyű-közepes nehézségi fokozatú és térítéses ellenében lehet részt venni rajta.

További információk: geopark.hu