26,5 kilogrammos pontyot is fogtak a világ leghosszabb bojlis versenyén (balatonihal.hu)

Véget ért Balaton, egyben a világ leghosszabb bojlis horgászversenye szombaton. Bár a VII. Nemzetközi Balatoni Biojlis Horgászverseny az összfogást illetően nem hozott rekordot, de 358 darab 10 kg fölötti ponty mutatta meg magát egy fotó erejéig a kisebbek mellett a 187 órán át tartó küzdelem során. Az idei verseny újdonság az volt, hogy a legalább 7 darab 7 kg feletti pontyot megfogó csapat maradhatott versenyben, a 100-ból 40 csapatnak ez sikerült.

Változékony időjárás, benne indiánnyár majd viharok és a végletekig kiélezett küzdelem jellemezte az idei őszi behúzós horgászversenyt. Voltak „favorit” helyszínek, amelyek ebben az esztendőben a vártnál gyengébben teljesítettek, de meglepetések is akadtak bőven – írja beszámolójában a balatonihal.hu.

A Balaton halállománya – mint ahogy ezt már a korábbi versenyek is bizonyították – bőven megérett erre az értékelési rendszerre. A verseny ezúttal egy igen szelektív horgászatot követelt pontyhorgászoktól, viszont az időjárás jócskán megnehezítette ezt. Magyar tengerünkön igen nehéz az e fajta szelektív horgászmódszer, mert a balatoni pontyok igencsak mohón táplálkoznak és a kisebb egyedeknek sem jelent gondot az extrém méretű csalik felvétele.

Az időjárási körülmények, főképp a vízhőmérséklet korántsem volt kedvező a pontyhorgászathoz, a verseny kezdetekor még 19 fokos volt a víz. Félidőben egy erős hidegfront érkezett kemény északi széllel, amely beindított jó pár déli parti helyszínt. A frontot megelőzően déli szél fújt, ami alapvetően az északi partnak kedvezne, azonban csak Badacsony kivételével produkálta szép ütemben a fogásokat. Olyannyira, hogy a Carpsoul Hungary csapata már az első éjszaka megfogta a hét mérlegelhető halát.

a verseny legnagyobb halát, egy 26,5 kg uszonyost dobós módszerrel, 80 méterről sikerült elcsípni Fonyódon a Rézüst Carp Team-nek, A 20 kg feletti bejelentett pontyokat egy speciális eljárás alapján azonosítja a vízkezelő, a Balatoni Halgazdálkodási Nonpprofit Zrt. A VII. NBBH legnagyobb hala minden bizonnyal egy érintetlen példány, ami külön öröm társaság számára- írja honlapján a cég.

Ezúttal 8 darab 20 kg feletti került a fényképezőgépek lencséi elé, több mint 50 darab 15-20 kg közötti és 300 darab 10+-os és rengeteg 7 kg feletti egyed adta ki a mezőny teljesítményét. Ideális időjárási körülmények között ezek a mutatók még jobb számokkal rendelkeznének, de tudjuk, hogy a Balatonon nincs két egyforma verseny…

A csapatok a középső és a nyugati medencében horgásztak 5 szektorban, minden szektorban díjazták az első három helyezettet. Kiosztották az első és a második legnagyobb hal díját, valamint minden adott versenynap legnagyobb halát kifogó csapatot.

Az abszolút első három helyezett a következőképpen alakult:

Első helyen végzett a Strabaits Hungary csapata, akik a bent tartózkodó halak miatt extrém, 8-900 méteres távokat húztak és így sikerült produkálniuk a 115525 grammos összfogásukat  Balatonszemesen, a Vadvirág Kempingben.

A második helyen a Carpsoul Hungary csapata végzett. A Becehegyen bemért 7 darab legnagyobb haluk 109025 grammot nyomott, nagyon kevéssel maradtak el a dobogó legfelsőbb fokától.

A harmadik helyezést a Truck Carp Team érte el Balatonmáriafürdőn, összesen 105025 grammot fogtak.