2024-re halasztják a Veszprémi Petőfi Színház műemlék épületének felújítását (Építész Fórum)

A több mint 100 éves épületet sokan a magyar szecesszió egyik úttörőjének tekintik, hiszen stílusát, díszítőelemeit, belső kialakítását és szerkezetét tekintve is a kor egyik újítójának számított. 1908-ban nyitotta meg kapuit a Medgyaszay István tervei alapján épült vidéki teátrum, amely Európa első vasbeton színháza volt. Az épületet már többször felújították, majd 2018-ban bejelentették, hogy 30 év után ismét megújulhat, ám a 2021-re tervezett befejezést, most 2024-re halasztották.

A veszprémi lakosság erősödő kulturális érdeklődésével, valamint az egyre élénkülő színházi élettel párhuzamosan növekedett a helyiek igénye egy saját kulturális épület kialakítására. A városi színház terveinek elkészítésével a Színházpártoló Egyesület elnöke, Dr. Óvári Ferenc veszprémi országgyűlési képviselő 1907-ben bízta meg az akkor még csak 30 éves Medgyaszay Istvánt. Egy olyan épületet vártak a fiatal építésztől, amely egyszerre lehet alkalmas színházi előadások, hangversenyek, népgyűlések és bálok tartására is, miközben alkalmazkodva a terephez, a szintkülönbségekhez kapcsolódik a már meglévő Korona szállóhoz és a Püspökkerthez.

A követelmények eredményes megoldásához Medgyaszay a 20. század elején még forradalminak számító vasbeton anyagot választotta és egy egészen újszerű színházat hozott létre formájában, szerkezetében, tipológiájában és díszítésében egyaránt. Az 1908. szeptember 17-én megnyitott színház az építész több éves kutatómunkáját összegezte, melynek eredményeként az új anyagot ötvözte a magyar nép művészi hagyományaival – olvasható az epiteszforum.hu összeállításában.

A veszprémi színházat azóta már többször felújították. Először 1953-ban, amikor a háborús sérüléseket javították ki, illetve a keleti oldalra új kazánházat építettek, az utcai főhomlokzaton kialakított bejáratokat befalazták és a nyugati oldalra, a Püspökkert felé került a főbejárat. A színházat később műemlékké nyilvánították, így minden változtatás csak a Műemlékfelügyelőség engedélyével valósulhatott meg. Ezt követően csak több tíz évvel később változtattak a teátrum épületén. Az 1982. október 23-i központi városrendezési és építéstervezési tervtanácson a KÖZTI szakemberei részletesen ismertették a színház korszerűsítését és megfiatalítását szolgáló beruházási és felújítási terveket a színház rekonstrukciójáról, amelyeket végül kisebb módosítási javaslatokkal kiegészülve elfogadtak.

Még 2018-ban jelentették be, hogy a Veszprémi Petőfi Színház épülete harminc év után ismét megújul, összesen több mint 9 milliárd forintból a Modern Városok Program keretében. Oberfrank Pál, az intézmény igazgatója a színház felújításáról szóló részletes tájékoztatón elmondta, megújul a színház homlokzata és a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket, illetve újabb bejáratok is épülnek.

Az akkori tájékoztatás szerint a részletes megvalósítási tanulmány Medgyaszay István eredeti elképzelései alapján készült el. Cél, hogy az építészeti örökség megtartása mellett a mai funkciós elvárásoknak megfelelően alakuljanak a munkálatok.

A 2018-as információk alapján a felújítás két ütemben zajlik és a színház 2021-re készült volna el, ám 2021. januárjában a korábbi ütemtervet módosították és a befejezés időpontját 2024-re halasztották, ami a Magyar Közlöny 2021. január 20-án megjelent számában jelent meg.

A változásról Porga Gyula polgármester elmondta:

„a színház esetében nemcsak színházrekonstrukció történik majd, hanem a színház környezete is teljesen megújul, melyhez szükséges volt épületeket megvásárolni a szomszédságban, ez pedig nagyon lelassította a folyamatot. Amikor döntési helyzetbe kerültünk és minden a tulajdonunkba került, illetve elkészültek a tervek, már nyilvánvaló volt számunkra, hogy a legoptimistább becslés szerint is 2023 nyarára készült volna el a színház. Mivel van egy határozott döntésünk arról, hogy a 2023-as EKF évben nem lehet építkezés a városban, ezért a második ütemet csak 2024-ben kezdjük el.”