2018 a rekordok éve volt a balatoni strandokon (veol.hu)

A Balaton-parti strandok idei bevételei nem voltak kecsegtetőek július végén, mindenki az augusztustól várta a javulást. A nyár utolsó hónapja megmentette az eredményeket, sok helyen régóta nem volt ekkora a forgalom.

A Szigeti strand növekedése volt a jelentősebb

Révfülöpön a két strand együttes forgalma 16 százalékkal haladta meg a 2017 évit – tudta meg a veol.hu Kondor Géza polgármestertől. A tavaly kikotort és homokozott Szigeti strand növekedése volt a jelentősebb, de a bevételt a Császtai strand fejlesztésére fordítják.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere szerint az egész eddigi évet tekintve megállapítható, hogy soha ennyi vendéget nem fogadtak a strandon. – Már január elsején az újévi csobbanáskor több mint ötszázan „strandoltak”, és több ezren követték a helyszínen az eseményeket. A strandon kialakított műjégpályát, valamint a szaunaház szolgáltatásait is sokan igénybe vették a téli és tavaszi időszakban. A kellemes májusi időjárás hatására a hétvégeken megtelt a fürdőhely. A strandolás szempontjából a június vége, július eleje nem volt ideális, viszont ezt követően több napon megtelt a strandunk. Összességében nyáron több vendég fürdött a szigligeti strandon, mint az elmúlt évben. Ennek megfelelően a bevételeink szintén nagyobbak voltak, mint tavaly. Az elmúlt évekhez hasonlóan a működési költségen felüli bevételünket a továbbiakban ugyancsak visszaforgatjuk a strandra, hiszen annak érdekében, hogy megőrizzük a fürdőhelyünk színvonalát, elengedhetetlen a fejlesztés – mondta Balassa Balázs.

Az eddigi legjobb szezont zárták a strandok Balatonalmádiban. Rasovszky Zoltán, a Balatonalmádi Városgondnokság strandi csoportvezetője elmondta, tíz százalékkal haladta meg a bevétel a tavalyit, ami akkor szintén rekordnak számított. Hozzátette, a növekedés részben annak köszönhető, hogy emelkedtek a jegyárak, nagyobb részt viszont az augusztusban tapasztalt folyamatos strandidőnek. Megjegyezte, miközben a július nagyobb részében nem kedvezett az időjárás a strandolásnak, a hónap utolsó napjaitól egészen a nyár végéig kitartott a kánikula, így a hétvégék mellett hétköznapokon is tele voltak a város strandjai. Rasovszky Zoltán elmondta, számos pozitív visszajelzést kaptak a látogatóktól a megvalósított fejlesztésekről: a nyárra befejezett beruházásoknak köszönhetően komfortosabb és szebb lett a strand, ami szerepet játszhat abban is, hogy a következő években sokakat visszacsalogasson Balatonalmádiba. Az önkormányzathoz a nyáron összesen csaknem 191 millió forint folyt be a strandok jegybevételeiből, ennek mintegy kétharmadát a Wesselényi strand hozta.

A kimagaslóan jó tavalyi év után óvatosan terveztek

Rekordadatok születtek az alsóörsi strandon az idei szezonban – mondta el a veol.hu megkeresésére Hebling Zsolt polgármester, aki nem számított ekkora forgalomra. A kimagaslóan jó tavalyi év után óvatosan terveztek, és a rekordnak számító 2017-es eredménynél körülbelül 10 százalékkal kisebb bevételt irányoztak elő.

– Bár a május nagyon szép idővel indult, de abban az időszakban még kevés volt a vendég az iskola miatt. A főszezon rosszul kezdődött, mert június hónap és július eleje felemás időjárást produkált. Viszont július második felében és augusztusban behoztuk a lemaradást, még a tavalyi adatokat is túlteljesítettük. Rekordadat született, ami azt jelenti, hogy a bevétel majdnem elérte a 100 millió forintot – fogalmazott a polgármester. A szálláshelyek után az idegenforgalmi adóból 60 millió forint folyt be eddig a településre. A tavalyi 100 ezer vendégéjszakával szemben i­dén majdnem 120 ezernél tartanak. Hebling Zsolt elmondta még, hogy a kempingben rendezett fesztiválok a Harley, az Everness, a KÖZGÁZ és a Zorall sörolimpia mind-mind magasabb adatokat produkált, mint az előző évi. A turisztikából befolyó bevételek egy részét visszaforgatja az önkormányzat ebbe a húzóágazatba, hogy a fenntartható fejlődést biztosítani tudják és ebből finanszírozzák a lakosságot is érintő feladatokat, illetve az intézményfenntartást.