Az Adriáról is hoznak halakat a Bodorka Balatoni Akváriumba

Tengeri halak érkezhetnek hamarosan a balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontba, emellett a szakmai fejlődéshez is segítséget kapnak egy nemrég kötött megállapodás keretében a Pulai Akváriumtól. Az együttműködés révén további külföldi partnerkapcsolatok kiépítésére is lehetőséget lát a balatonfüredi létesítmény vezetője.

Szabó Judit a hirbalaton.hu-nak elmondta, hogy egyelőre még nem tudni pontosan, mikortól lesznek láthatóak az újabb tengeri halak a Bodorka Balatoni Akvárium néven ismertté vált, 2014-ben megnyílt látogatóközpontban. Ez több tényezőtől is függ, de várhatóan az ősz folyamán megérkeznek az új jövevények.

Az együttműködés Kiszely Pál helyi önkormányzati képviselő indítványa nyomán Balatonfüred horvátországi testvérvárosa, Opatija vezetőségének támogatásával jött létre. Bár további együttműködésre nincs konkrét tervük, Szabó Judit úgy véli, hogy a pulaiak külföldi partnerei révén az ő szakmai kapcsolataik is bővülhetnek.

A látogatóközpont vezetője a hirbalaton.hu-nak elmondta azt is, hogy a Bodorkát minden korosztályból sokan látogatják, de a kisgyermekes családok körében a legnépszerűbb, ők teszik ki a látogatók nagy részét. Közülük többen visszatérő vendégek.

„Szeptemberben, illetve májusban, júniusban nagyon sok diákcsoport látogat el hozzánk minden évben az ország különböző részeiről. Ezt szeretnénk a jövőben is fenntartani, hisz valóban nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék – elsősorban – a hazai, ez esetben balatoni, élővilágot – hangsúlyozta Szabó Judit„

A látogatottsággal kapcsolatban a létesítmény vezetője elmondta, hogy a főszezonban jelentős befolyásoló tényező az időjárás. A meleg, nyári napokon kevesebb látogató érkezik, a borús, esős, hűvösebb napokon viszont gyerekektől hangos a látogatóközpont. A pályázati projekt keretében létrejött látogatóközponttal a legfőbb cél éppen az volt, hogy a Balatonhoz érkező vendégek rossz idő esetén is találjanak megfelelő programot, másrészt a szezon meghosszabbítását is szolgálja.

A látogatószám az elmúlt két évben egyaránt 22 000 ezer körül volt, amivel nagyjából megfelel az elképzeléseknek. Igaz, ez az első szezonhoz képest visszaesés, amikor az újdonság varázsa 40 000 kíváncsi vendéget csalt az intézménybe fél év alatt.

A nyár elején két terráriummal bővült a kiállítás, a Balatonban élő kétéltűeket és hüllőket is bemutatják a látogatóknak. A további tervekre vonatkozóan Szabó Judit elmondta, hogy több időszakos kiállítást terveznek, illetve folytatni szeretnék azt az előadás sorozatot is, melynek keretében a balatoni madarakat, rákokat, a tihanyi Limnológiai Intézet működését is megismerhették az érdeklődők.

(15:05)