175 éve indult a balatoni hajózás 8. rész – A leggyorsabb katamarán a Füred (likebalaton.hu)

Az idén 175 éves balatoni hajózás történetére ad visszatekintést a likebalaton.hu cikksorozata. Ebben a részben a Balaton harmadik katamarán típusú hajójáról a Füredről olvashatunk érdekességeket, melyet 1981-ben bocsátottak vízre.


A Badacsony és a Siófok katamaránok után 1980-ban a MAHART újpesti üzemében épült meg a Füred, amelynek hossza 35,6 méter, szélessége 10,2 méter és alakja jobban tervezett mint a két elődjéé. A korabeli adatok szerint 600 fő befogadására tervezték, hivatalosan azonban ma 400 utas fér el rajta.

Szezonnyitó hajó

Üzembe helyezésétől kezdve gyakran ezzel a hajóval nyitották a hajózási szezont, de előfordult, hogy másra is használták, ahogy azt a Zalai Hírlap írta 1984-ben:

A balatoni hajózási szezont mint minden évben, így a mostani tavaszon is a Füred katamarán hajó nyitot­ta meg. Miután megtette első idei útját, leállt, hogy búto­rokat pakoljanak fedélzetére. A MAHART ugyanis a Kani­zsa Bútorgyárral és a Kani­zsa Domus Áruházzal együtt április 24-től május végéig bútorvásárt rendez több bala­toni kikötőben.

A Füred katamarán indulásra készen 1984-ben

A kéttestű hajó felső fedélzetén egy nagyméretű, tágas, nyitott, valamint egy kisebb, zárt utastér, az alsó fedélzeten pedig egy nagyméretű, kényelmes, panorámaablakos, klimatizált utasterem található.

A legtöbb balatoni hajóhoz hasonlóan esténként diszkóhajóként is üzemelt, és kiválóan alkalmas konferenciák és egyéb rendezvények befogadására is.

A további részletek itt elolvashatók.