128 évvel ezelőtt alapították Fonyód-Bélatelepet (Turista Magazin)

Fonyód-Bélatelep száz éve fontos hely volt a térképen, legalábbis nyaranta. Politikusok, gyártulajdonosok, művészek nyaraltak itt, fontos döntések és híres művek születtek ezekben a villákban. Bár az idő itt sem múlt el nyomtalanul, a hely hangulata ma is különleges.

 

Ahogy elérjük a fonyódi Vár-hegy oldalában futó Bartók Béla utat, az árnyas fák alatt egészen picinek tűnnek a villák, persze ha jobban megnézi az ember, rájön, hogy némelyik azért szép nagyra sikeredett, szállodának beillene. Az 1894-ben alapított nyaralótelepet az erdővel borított hegy oldalában alakították ki. A terület gróf Zichy Béla uradalmához tartozott, róla kapta a nevét Bélatelep – olvasható a Turista Magazinban megjelent írásban.

A Bélatelep története az 1860-as években indult a fonyódi tóparton, egészen pontosan a déli vasúttársaság 103. számú őrházától, amely Bélatelep alapítása előtt az „ősfürdőzők” szobát béreltek. A Zichy-uradalom jószágigazgatója, Perlaky József gyakran járt ide nyaranta, elsősorban azért, hogy ellenőrizze, minden rendben megy-e az uradalomhoz tartozó fonyódi majorban. S ha már jött, hozta a családját és barátait is, és fürdőztek, kirándultak kicsit.

Bélatelep létrejöttével párhuzamosan kiépítették a strandot, fürdőházakkal, kabinokkal, sétautakat alakítottak ki a Vár-hegy erdejében, sőt már akkor kilátót is terveztek a hegy tetejére. 1928-ban vasútállomás is épült Bélatelepen, falán egy 1944-ben állított tábla, amely a telep alapítóinak állít emléket.

Bélatelepen a jómódú elit képviselői, gyártulajdonosok, orvosok, politikusok, művészek építettek villát, vagy jártak ide rendszeresen nyaralni. A Törley családtól kezdve Bethlen István miniszterelnökön át Szinyei-Merse Pálig, jó néhány nagy név megfordult itt.

Bélatelepre nyaranta gyakran látogattak magas rangú politikusok, államtitkárok, miniszterek, sőt Bethlen István miniszterelnök is. Ez a hely szépsége mellett elsősorban Ripka Ferencnek volt köszönhető, aki Budapest főpolgármestere volt, és általában hozzá jöttek a magas rangú politikusok tárgyalni vagy csak úgy látogatóba.

1925-ben Frigyes Ágost, volt szász király és József Ferenc királyi herceg sínautón utaztak Fonyódra, ahol Ripka Ferenc látta őket vendégül. 1927-ben Albrecht főherceg másképp érkezett, úszva, Badacsonyból, ahonnan 3,5 óra alatt ért át Bélatelepre, ahol korábban egyébként többször nyaralt már.

A fővárosi művészi élet képviselői közül, Huszka Jenő és Fedák Sári is sok nyarat eltöltött itt. Hollósy Simon festőművész festőiskolája a Vaszary-villában kapott helyet, amelynek tulajdonosa Vaszary János kaposvári ügyvéd volt, aki Vaszary Kolos hercegprímással és Vaszary János festőművésszel állt rokonságban. Huszka Jenő több mint négy évtizedig, 1905 és 1947 között töltötte itt a nyarakat. Itt szerezte több híres operettjének, például a Lili bárónőnek vagy a Mária főhadnagynak zenéjét. Huszkának jogi végzettsége volt, és zeneszerzői sikerei mellett a kultuszminisztériumban dolgozott fogalmazóként. Ebben az időben szeretett bele főnöke, Lippich Elek lányába, akit 1906-ban feleségül is vett. A Lippich családnak volt itt nyaralója és Huszka is sok nyarat töltött itt feleségével. Később barátságba kerültek a pezsgőgyáros Törley családdal, akik szintén kedvet kaptak a Balatonhoz, és ők is vásároltak villát Bélatelepen. Huszka 1924-ben elvált Lippich Leonától, második feleségét itt ismerte meg, egy zenés-táncos mulatságon a Sirály szállóban.