Történelmet írt a magyar strandfoci utánpótlás válogatottja

A magyar válogatott nyerte az elmúlt hétvégén Siófokon tartott Talent Cup-ot, a világ első U21-es strandlabdarúgó tornáját és az ezzel járó trófeát. Az MLSZ Strandlabdarúgó Szakág számára a büszkeség mellett újabb jelentős nemzetközi elismerést jelent a történelmi sikerként is elkönyvelhető győzelem.

2016. július 29-30-31-én Siófokon zajlott a strandlabdarúgás történetének első hivatalos nemzetközi U21-es tornája, melyről korábban itt írtunk. A magyar szövetség meghívására hazánkba érkezett Fehéroroszország, Lengyelország és Franciaország válogatottja. Az itthoni válogatottban gyöngyösi, szegedi, budapesti és bonyhádi játékosok rúgták a bőrt. A csapat szakmai munkáját vezető, ötszörös világbajnok brazil Bruno Malias Mendes elsősorban bátor játékot és erős csapategységet várt, illetve azt, hogy mutassák meg a magyar szurkolóknak, milyen komoly jövője van a magyar strandlabdarúgásnak. Ennek bemutatása talán a vártnál is jobban sikerült, amikor a magyar csapat megnyerte a tornát és átvehette a győztesnek járó elegáns serleget.

A magyarok pályára lépését a lengyel és a fehérorosz válogatott meccse előzte meg, melyről így számolt be a hirbalaton hu-nak Izsvák Zsolt a szakág hazai vezetője.

A mérkőzés majdnem 80 percig tartott, és egyetlen másodperce sem volt unalmas, vagy amikor azt lehetett érezni, hogy egyik vagy másik csapat nem teljes erőbedobással játszik. A torna két legharcosabb válogatottjának csatáját, amelynek végeredménye 4-4-ig gyakorlatilag megjósolhatatlan volt, egy egészen magas szintű egyéni teljesítmény, a lengyel Filip Gac öt gólja döntötte el, így Lengyelország lett a torna harmadik helyezettje, Fehéroroszország pedig a negyedik.

Majd következett a döntőnek számító találkozó, amelyen a magyar fiataloknak első alkalommal kellett tétmeccsen is megmutatni a tehetségüket, felkészültségüket.

Természetesen a szurkolói várakozás és a saját elvárásaik jelentős teherrel nehezedtek a vállakra, de annak köszönhetően, hogy vannak már a felnőtt válogatottban is tapasztalattal rendelkező játékosok, ennek most nem volt nyoma. Turós Viktor, az egyik alapember, akit korosztálya legjobbjai között emlegetnek Európában, a góljával jelentőset lökött a csapaton. Szentes Bíró Tamás, a második góllövőnk, egyben talán az egész torna legszebb góljának szerzője megmutatta, mitől csodálják ezt a sportágat egyre többen a világban. Rutai Balázs, az idei felnőtt bajnokság felfedezettje is lőtt még egy irtózatos nagy gólt, igaz, ezt követően a roppant szimpatikusan játszó, sokat futó franciák szereztek kettőt, de Turós Viktor egy szabadrúgásgóllal hamar eloltotta a feléledő francia lelkesedés lángját” – mondta a mérkőzésről a hirbalaton.hu-nak Izsvák Zsolt.

A TALENT CUP Nemzetközi U21-es Torna végeredménye

1. Magyarország

2. Franciaország

3. Lengyelország

4. Fehéroroszország

 

A TALENT CUP egyéni díjazottjai

A torna legfiatalabb játékosa: Mikita Chaikouski (Fehéroroszország)

A legjobb kapus: Lorenzo Dupin (Franciaország)

A gólkirály: Filip Gac (Lengyelország) és Turós Viktor (Magyarország) 5-5 góllal

A torna legjobb játékosa (MVP): Szentes Bíró Tamás

 

A torna szereplői mellett pályára lépett a magyar felnőtt válogatott is Csehország ellen. Az előző esti találkozóhoz képest, amikor 11-6-ra nyertek a magyarok, ezúttal 6:3 lett az eredmény. A mérkőzésen szerzett tapasztalatok természetesen nagyon fontosak Weisz Tamás szövetségi edző számára az augusztus 12 és 14 között rendezendő siófoki EBSL torna előtt.

Azt volt a célunk, hogy teszteljünk egy-két új játékost, és persze az is, hogy finomítsuk, pontosítsuk a játékunkat az EBSL-tornánk előtt. Bár a cseh válogatott nem a legerősebb összeállításában játszott, jó ellenfélnek bizonyult, hálásak vagyunk, hogy eljöttek. Természetesen azt sem hagyhatom figyelmen kívül, hogy az U21-es tornán is játszik több olyan játékos, aki a felnőttek keretében is rendszeres szereplő, már ott is meghatározó tag. Mivel azok is jól játszottak, akik most több szerepet kaptak, biztos vagyok abban, hogy az augusztusi nagy tornák előtt nagy harc lesz majd a szűkített keretbe kerülésért – mondta a meccs kapcsán Weisz Tamás.

(12:35)