Bevált a 100 évesnél is régebbi ötlet: egyre népszerűbb a strandkönyvtár Keszthelyen

Idén 8. alkalommal biztosítja a szolgáltatást a Fejér György Városi Könyvtár, akad aki már a nyaralását is ehhez igazítja. Augusztus 19-ig minden nap kölcsönözhetnek könyvet és újságot a Városi Strandon pihenők. Csak kevesen tudják, hogy a strandkönyvtár egyáltalán nem új keletű dolog, már 1908-ban is működött Keszthelyen.

Naponta akár százan is keresik az újságokat, könyveket a keszthelyi Városi Strandon, mások pedig az állományból kivont, olcsón megvehető kiadványokat vásárolnak a „Neked mennyit ér?”program keretében.

Pappné Beke Judit könyvtárigazgató szerint a gyermekek és a felnőttek is szívesen jönnek kölcsönözni, olvasgatni. A legkeresettebbek az ifjúsági kortárs szerzők: Berg Judit és Nyulász Péter könyvei különösen népszerűek. A felnőttek számára a klasszikusok mellett a  betsellerek, krimik a legvonzóbbak: Grecsó Krisztián, Fábián Janka, Háy János, Gárdos Péter, Joe Nesboe, A. Christie, Nora Roberts könyveit keresik leginkább az olvasók.
Emellett szakkönyveket, útikönyveket, valamint életrajzi köteteket is találnak az érdeklődők, mert ezek az előző évek tapasztalatai alapján ezek iránt is nagy a kereslet.

Pappné Beke Judit örvendetesnek tartja, hogy van, aki már kifejezetten a strandkönyvtár működésének idejére időzíti a nyaralást. Tavasszal egy Egerben élő hölgy érdeklődött, hogy mikor lesz elérhető idén a szolgáltatás, mert az egész család nagyon szereti az újságokat, könyveket, ezért az üdülés tervezésénél ez fontos szempont számukra.

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár munkatársai 2009 óta települnek ki nyaranta a Balaton partjára, de a létesítmény dolgozói a Balatoni Múzeum helytörténeti anyagában 1908-ból rövid írást találtak arra vonatkozóan, hogy a Szigetfürdő bejáratánál egy könyvtár működött a strandon, majdnem ugyanott, ahol most is lehet kölcsönözni.

A strandon iskolai közösségi szolgálatos diákok segítik a könyvtárosok munkáját, és amíg a könyvek, folyóiratok a tóparton megtalálhatóak, addig a városi könyvtár egy időre bezár, illetve módosítják a nyitva tartást.

 

(13:11)