Zánka: önként elbontotta illegális stégét a területfoglaló

Önként bontotta el a balatoni bejáróstégét az a zánkai üdülőtulajdonos, aki előtt májusban munkagépek tüntettek el 180 négyezetméternyi önkormányzati területet, tómederré változtatva azt. Az ügyben indított nyomozás hamarosan lezárul – a HírBalaton információi szerint.

 

Filep Miklós polgármester megerősítette a HírBalaton értesüléseit, miszerint a vízügy felszólítása után önként elbontotta a bejáróstégét egy helyi üdülőtulajdonos, ercsi vállalkozó. A  bejáróstég – amit ellenkező esetben a vízügy bontott volna el többszáz ezer forintért – az ingatlanjáról vezetett a Balatonba. Az ingatlan úgy vált vízpartivá idén májusban, hogy az előtte lévő önkormányzati tulajdonú mocsaras, lápos, növényzettel borított területet munkagépekkel kimarkolták. (Ezen az önkormányzati területen parti sétány kialakítását tervezik régóta,  melynek megvalósítására forrás hiányában nem nyílt lehetősége eddig az észak-balatoni településnek.)

Kiss Balázs Tamás zánkai aljegyző korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa korábban úgy kerítette le a saját telkét a Balaton felé, hogy belevette az önkormányzati területet is. Tavaly felszólították a kerítés elbontására, amelynek eddig nem tett eleget, viszont ügyvédi irodán keresztül jelezte, hogy elbirtokolta a területet.

A polgármester tájékoztatása szerint a kerítés még most is áll, holott a vonatkozó jogszabályok szerint nem eladható és nem kisajátítható az érintett vízparti önkormányzati terület, amelyet mederré változtattak. Reményeik szerint a stég után hamarosan a kerítés is elbontásra kerül – tette hozzá.

Az önkormányzat az ügyben korábban természetkárosítás, önkormányzati terület elkerítése és szárazulat elbontása miatt tett rendőrségi feljelentést. A nyomozás hamarosan lezárul, amelynek eredményéről a rendőrség fog tájékoztatást adni.