Sikeres főszezont zárt a balatoni hajózás

Idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART. Az immár 58 napos hajózási főidény szeptember 1-ig tartott. A hajózási élményeket a teljes hajóflottával, 21 személyszállító motoros hajóval és 4 komppal biztosította a Társaság.

(Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.)

A főidény alatt több mint 4.000 alkalommal 15 útvonalon indultak a BAHART települési menetrendi járatai. Közel 3.000 sétahajó járattal, 1600 alkalommal induló gyorshajó járattal és 350 programhajóval várta a Társaság az utasokat – áll a társaság a hirbalaton.hu-nak küldött közleményében. A személyhajókon szállított utasok száma 2019. augusztus 31-ig meghaladta a 657.000 főt, a nyári hónapok közül különösen a június és az augusztus hozott erős forgalmat, mely hónapokban az egyébként 10 éves rekordforgalmat megdöntő 2018-as év utasszámait is sikerült felülmúlni. A személyhajózásban az év legforgalmasabb napját augusztus 15-én regisztrálta a Társaság, ezen a napon összesen 14.518-an szálltak fel a Balatoni Hajózási Zrt. hajóira. A települések közötti menetrendi járatokon összességében már több mint 489.000 utas utazott az év első 8 hónapjában.

Az egyéb hajózási szolgáltatásokat 2019. augusztus 31-ig 168.000 utas vette igénybe. Az alapvetően idegenforgalmi célokat szolgáló sétahajóinkon idén már 123.000 utas utazott, a bulihajó programokon közel 20.000 fő vett részt és a gyermekes családoknak szóló Mastercard varázshajón több mint 7.500 utas szórakozott. Az augusztus 19 – 20-ai Mastercard tűzijátéknéző hajókon 1.800 fő csodálhatta meg a tűzijátékot a Balaton közepéről.

Szántódrév és Tihanyrév között a főidényben kiemelkedő forgalmat bonyolított a Társaság. 2019. augusztus 31-ig bezárólag 1.109.000 utast szállítottak a BAHART kompjai a két révkikötő között, ami időarányosan több mint 33.000 fővel több utast jelent a szintén kiemelkedő forgalmat hozó 2018-as évhez képest. A járművek száma 4%-os növekedés mellett emelkedett 335.000 darabra, míg a szállított kerékpárok száma elérte a 73.000 darabot, ami 7%-kal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. A legforgalmasabb nap a kompközlekedésben idén augusztus 18. volt, mely napon 18.530 utas kelt át a Balaton északi és déli partja között. A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly éves szinten több, mint 1.274.000 utas vette igénybe.

A nyár végével nem ér véget a hajózási szezon, hiszen egészen október 23-ig közlekednek a településeket összekötő menetrendi hajók, illetve a nagyobb kikötőkből a sétahajók. 2019. szeptember 2. és szeptember 29. között az utóidény 28 napos hajózási időszakában a legforgalmasabb két útvonalon naponta 4 alkalommal indulnak a hajójáratok. A hétvégi napokon ehhez párosul még, hogy a Balaton nyugati medencéjében újra elérhető a közkedvelt kerékpáros járat is, mely Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Szigliget, Badacsony településeket köti össze. Szeptember végéig nagyságrendileg 500 előre hirdetett települési menetrendi járatot indít a BAHART, és 6 kikötőből közel 900 alkalommal futnak ki még a sétahajók a Balaton vízére.

Az őszi időszakban a BAHART több települési rendezvényhez is csatlakozik. Egyedi járatokat indítanak a szigligeti Süllő Fesztivál és a tihanyi Garda Fesztivál ideje alatt. Emellett kiemelt hétvégének ígérkezik szeptember 14-e, amikor a hajós Társaság is csatlakozik a balatonboglári települési programokhoz, színesítve azokat. Minden korosztály számára ígéretes hajózási lehetőségekkel készülnek. Több, az éves menetrendben nem szereplő különjáratot is indítanak. Az őszi szezonnyitó keretében lesz lehetőség települési menetrendi hajójárattal eljutni Révfülöpre, a BAHART Regatta zárófutamának rajtját vízről megtekinteni, vagy akár sétahajózni a naplementében. Varázshajóval várják a legkisebbeket, este pedig fergeteges bulihajóval köszöntik az őszt.

Az év későbbi szakaszában is indít a BAHART egyedi, tematikus hajójáratokat. Idén is lesznek Halloween Hajók és bár még jó idő van, de nagyon várják, hogy eljöjjön a Télapó a decemberben induló Mikuláshajóra.

A kompszolgáltatást a BAHART az év valamennyi napján biztosítja, és mindenképpen kedvező az utazóközönség szempontjából, hogy egészen november 3-ig fenntartja a 40 percenként történő járatindítást. Fontos tudnivaló az is, hogy amennyiben a forgalom igényli, akkor a nyári napokhoz hasonlóan akár ősszel is rugalmasan reagál a Társaság, és a menetrend felfüggesztésével  folyamatos átkelést biztosít. Szeptember 29-ig bezárólag az első komp Szántódrévből 6.40 órakor, Tihanyrévből 7.00 órakor indul, míg az utolsó komp Szántódrévből 20.00 órakor, Tihanyrévből 20.20 órakor indul.