Magyarország üzenete az óriási lábnyomban

Magyarország is csatlakozott a nemzetközi „The Giant Steps” projekthez. A hazai Nagy Lépésre a Somogy megyei Kaposmérőn került sor, Kassai Lajos lovasíjász birtokán. Hogy milyen üzenettel töltötték meg a 100 méter hosszú lábnyomot? A héten napvilágot látott videóból kiderül.

„Szervezőként, rendezőként a megosztottság nélküli, hasonló értékrendet követő emberek összefogásában, a közös felelősségvállalásban látom a jelent és a jövőt. Ezt szerettem volna láttatni a filmben: én ilyen lábnyomot kívánok hagyni magam után” – mondta Szombathelyi Tibor, a hazai Nagy Lépés szervezője.
Több ismert ember mellett az Élet Iskola megálmodóját is megkereste ötletével Viliam Mauritz magyar származású képzőművész, aki a The Giant Steps projekttel járja a világot, hogy természeti környezetben, helyi anyagokból óriási lábnyom installációkat készítsen. Alkotásaival szeretné elgondolkodtatni az embereket, hogy mivel járulnak hozzá világunk jobbá, szebbé, élhetőbbé tételéhez: milyen nyomokat hagynak maguk után.

 

A „The Giant Steps” projekt

Viliam Mauritz magyar származású képzőművész 2015-ben indította útjára a Nagy Lépés kezdeményezést (http://www.thegiantsteps.org/), hogy felhívja a figyelmet az ember felelősségére. Mert minden lépés, amit megteszünk – akár fizikai, akár szellemi értelemben – kihat a világra. A projekt első állomása Ausztrália volt, ahol bambusz rudakból hatalmas lábnyomot formáltak a tengerparton, mely az emberiség első lépését, a tengerből induló életet szimbolizálta. A „lépések”, melyeket Viliam a világban alkot nem hagyományos értelemben vett ökológiai lábnyomok, sokkal inkább jelentik azokat az értékeket, melyeket megteremtünk életünk folyamán.
A művész célja, hogy minél több kultúrán „sétáljon át” szerte a világban.
A következő, vagyis a harmadik lépés októberbenBrazíliában kerül megrendezésre, ezt követően pedig Portugália és Oroszország is csatlakozik a kezdeményezéshez.Minden ország a saját értékeivel töltheti meg a lábnyomot, és a következő országokban minden egyes korábbi lépés bemutatásra kerül, így hazánk üzenete is bejárja majd a világ minden szegletét.

 

A hazai Nagy Lépés

A „The Giant Steps” projekt magyarországi szervezését Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója vállalta magára.
A Nagy lépés készítésénél fontos szempont volt az egyszerűség és a természetesség. Olyan megoldásokat szerettek volna használni, melyek helyben is rendelkezésre állnak, anélkül, hogy a szállítással a környezetet terhelnék.
Helyszínül Kassai Lajos íjkészítő birtokát, a Kassai-völgyet választották. A minden hónapban megrendezésre kerülő nyílt napra érkezők és a bárdudvarnoki Élet Iskola tagjai mind-mind részesei lehettek az óriási, 100 méter hosszú lábnyom megjelenítésének. A magyar lábnyom üzenete a kultúra és a hagyományok ápolásának fontossága, az összefogás és a teremtő közösségek támogatása. Ez az üzenet járja majd be a világot az elkészült videóval, melyet megjelenése napjánmár több mint ezren láttak.

 

Az Élet Iskola

Az elkészült videó Szombathelyi Tibor szervezésében, az Élet Iskola közreműködésével valósult meg.
Kettő évvel ezelőtt saját életének, életterének bemutatásával került az emberek látószögébe Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója. 20 év tapasztalatait, ember- állat-növény együttélésének harmóniáját osztotta meg a nagyközönséggel.
Facebookos oldala, „Az Élet iskola, ahol nincsen diploma” (https://www.facebook.com/azeletiskola/) rövid időn belül több ezer követővel gyarapodott. Ma már több mint 10.000 ember követi nyomon az egyszerű életmód és természetközeliség modernkori úttörőjét, aki a szemléletmódváltásban, és a szükségletek minimalizálásában látja a jövőt.
Saját birtokán egy éve fogadja az érdeklődőket, akiket megérintett életfilozófiája, a bántatlan természet harmóniájának varázsa.
A rengeteg megkeresés adta az ötletet, hogy a hasonló gondolkodású, életminőségüket megváltoztatni akaró emberek számára csoportot hozzon létre az interneten, mely ma már több mint 6700 főt számlál. (https://www.facebook.com/groups/azeletiskola/)
Az online felületen lehetőségük van a tagoknak beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatokat megosztani. De Szombathelyi Tibor célja, hogy minél többen álljanak fel a számítógép mellől és lépjenek ki a valódi Életbe; ezért is indította útjára az Élet Iskola társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatát, melynek első eseménye a Nagy Lépés projekt volt.
A bárdudvarnoki Élet Iskola céljai közt szerepel a vidék lakosságmegtartó erejének növelése; a természetközeli életformák bemutatása és népszerűsítése, értékeinek megőrzése. Szeretnék a hasonlóan gondolkodó vidéki és városi lakosságot összekapcsolni; hisz a városnak szüksége van a vidékre, és ez fordítva is igaz.

Céljaik megvalósulása össztársadalmi ügy, mely a társadalom minden szereplője számára helyet, teret, és lehetőséget biztosít; függetlenül attól, hogy hol él, mivel foglalkozik, vagy mik a korlátai.