Torkos csütörtök a Balatonnál (mti/hirbalaton.hu)

A Balaton körül önállóan szerveződik február 15-én – van ahol több napon át – a jelentős kedvezményeket adó torkos csütörtök, amelyhez eddig 30 vendéglátóhely csatlakozott az üdülőrégió 25 településéről – számolt be Győrffy Árpád főszervező, a Balatontipp.hu régiókalauz szerkesztője hétfőn, az akcióról vendéglátósok részvételével tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban.

 

– Korábban tíz éven át a Magyar Turizmus Zrt. szervezte országos szinten a torkos csütörtököket. A központi szervezés két éve megszűnt, ugyanakkor a Balatonnál volt fogadókészség az akció folytatására, ahol különösen fontos, hogy a téli szezonban is legyen többfél attrakció. Tavaly még csak 18, idén már 30 vendéglátóhely csatlakozott az akcióhoz, ami azt is mutatja, hogy a balatoni szolgáltatókban egyre nagyobb az elszántság, hogy egész éves turisztikai övezetté tegyék a régiót – mondta Győrffy Árpád. Szerinte az üdülőövezetben azért van nagyobb jelentősége ennek a kezdeményezésnek, mint máshol, mert fontos, hogy a helyiek ajánlani tudják a környékükön működő éttermeket, pincészeteket az ismerőseiknek, vendégeiknek.

“Október végétől húsvétig gyakorlatilag minden évben ráfizetéses a nyitva tartásuk, ami leginkább a dolgozók átteleltetéséről szól” – számolt be Tóth Béla a balatonakali Fék Étterem vezetője. Szerinte a torkos csütörtöknek elsősorban a törzsvendégek felé nyújtott gesztus miatt van jelentősége, de számít a reklámérték is, és azoknak az idevonzása, akik egyébként nem térnének be. A náluk asztalt foglaltak 60-70 százaléka törzsvendég, akik főként a közeli városokból, szomszédos településekről érkeznek.

Tornai Tamás a somlói Tornai Pincészet tulajdonosa azért csatlakozott az akcióhoz, mert fontosnak és jónak tartja az érdeklődést felkelteni és a helyi különlegességeket bemutatni a tavasz kezdetén. Náluk például ilyen a borok mellett a szőlőlekvár, a szőlőmagos sütemény vagy maga a Somló hegy atmoszférája. „A torkos csütörtök önmagában teljesen ráfizetéses, de a közvetett hatása miatt nagyon is megéri, még ha nem is pénzbe mérhető ez az érték” – fogalmazott. Az értékek közt említette az akció közösségteremtő hatását a Balatonnál, hiszen ennek kapcsán elkezdtek kommunikálni egymással a vendéglők, pincészetek, megosztva ötleteiket, nehézségeiket, kínálva egymás termékeit, vagy kiegészítve egymás kínálatát.

Veres Zsolt, a balatonföldvári Platán Étterem tulajdonos-vezetője arról számolt be, hogy a torkos csütörtökre nagyon sok törzsvendég fogalt asztalt, a kapacitáskihasználtság 100 százalékos lesz. Tapasztalatai szerint egyértelmű a pozitív hatása az akciónak, amikor olyanok is betévednek, akik sose jártak feléjük. Őszintén beszélt arról is, hogy a 25 éve működő, jelenleg 18 alkalmazottat foglalkoztató étterem téli működtetése nem kifizetődő. A stratégiájuk az, hogy közel teljes létszámmal üzemelve nyújtanak szolgáltatást egész évben. „Ennek köszönhető, hogy tavasszal nem kell pengeélen táncolni a munkaerő hiány miatt, minimális a fluktuáció a dolgozók között, és nyáron meg lehet keresni a folytatáshoz szüksége bevételt” – tette hozzá.

Az akcióhoz csatlakozott balatoni vendéglátók közül – amelyekről a balatontipp.hu oldala közöl részletes információkat – többen már a torkos csütörtököt megelőző Valentin napon is adnak kedvezményt, sőt akad ahol több napig tart a 30-50 százalékos árengedmény ételre, italra, vagy mindkettőre.

 

A balatoni torkos csütörtökhöz eddig csatlakozó üzletek, és az általuk adott kedvezmények mértéke:

Badacsony – Halászkert Étterem — 50% ételekre, 30% alkoholt nem tartalmazó italokra

Balatonalmádi Határ Étterem — 30% ételekre
Balatonakali – Fék Üzletközpont — 50% ételekre
Balatonakarattya – Szépkilátás Bisztró — 50% mindenre

Balatonberény  – Búbos Csárda — 50% ételekre
Balatonboglár – Erzsébet Vendéglő — 50% ételekre, italokra
Balatonföldvár – Platán Étterem —  50% ételekre, italokra

Balatonfüred – Muskátli Borozó (Hatlépcsős) — 30% mindenre
Balatonfűzfő – Sirály Étterem — 50% ételekre

Balatonkeresztúr – Zsanett Hotel *** — 50% ételekre, svédasztal

Balatonlelle – Mango Restaurant & Cafe — 50% ételekre délután 15 órától három csütörtökön! (február 8., 15., 22.!)
Balatonlelle – Vitorlás Étterem  — 50% ételekre délután délután 15 órától három csütörtökön! (február 8., 15., 22.!)

Balatonlelle – BL Yacht Club Étterme — 30% ételekre
Balatonszentgyörgy – Gulya Csárda — 50% az ételekre, italokra

Csopak  Bori Pont — 50% ételekre – 4 napon át!

Gyenesdiás – Nádas Csárda — 50% ételekre 4 napon át!

Hévíz – Brix Bistro  — 30% ételekre, italokra
Kapolypuszta Puli Kisvendéglő — 50% ételekre
Keszthely – Párizsi udvar Étterem & Panzió — 50% mindenre

Révfülöp – Tóth Vendéglő — 50% ételekre, italokra – 2 napon át

Siófok – Amigo Étterem Pizzéria — 50% ételekre
Siófok – Chef Gyros & Hamburger — 50% ételekre, és nem alkoholos italokra, elvitelre is

Siófok – Szóda Étterem — 50% mindenre

Siófok-Kiliti – Kiliti Csárda –– 30% ételekre, 50% borokra, 30% egyéb italokra

Somló – Tornai Pincészet — 50% ételekre, 20% italokra
Szigliget – Három Platán Étterem — 50% ételekre, elvitelre is

Tótvázsony Kiskakas Vendéglő — 30% ételekre
Vászoly – Kerti-Kuti Kisvendéglő — 30-50% ételekre – 2 napon át
Zalacsány – Batthyány Kastélyszálló**** — 30% ételekre
Zamárdi – Szent Kristóf Pincészet — 50% ételekre, italokra