Turisztika: áldás, vagy átok? (hellobalatonlelle.hu)

A Hello Balatonlelle oldalának csapata szeretné egy asztalhoz ültetni az őszi önkormányzati választáson indulókat. Arra hívják a politikusokat, hogy közösen ötleteljenek, beszélgessenek, nézzék meg, mit tudnak közösen tenni azért, hogy a Balaton és Balatonlelle egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen. 

Balatonlelle egy üdülőváros. Ezen kár vitatkozni, ezt fogadjuk el tényként. Adottságai kiválóak, minden megvan ahhoz, hogy a Balaton part ékköve legyen – olvasható a hellobalatonlelle.hu-n közzétett bejegyzésben. A szerző Tóth Balázs, a Balatoni KÖR alelnőke kifejti:  a – folyamatosan fogyó – lakosság jelentős része a turisztikából él, mégis sokan átokként élik meg. A nyári nagy tömeg, a forgalmi dugók, a klasszikus főszezon okozta mindennapi nehézségek sokakban ellenérzést váltanak ki. Másik oldalról viszont pont ez az, amit még jobban ki kellene aknázni ahhoz, hogy előbbre tudjunk lépni – fogalmaz. Hozzáteszi:  tudomásul kell vennünk, hogy rengeteg ember van, aki pénzt áldoz arra, hogy Balatonlelle város vendégszeretetét élvezhesse hosszabb vagy rövidebb időre, nekünk meg meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy elégedetten távozzanak. Európa számos – Balatonnál rosszabb adottságokkal rendelkező – tava egész évben él. Próbáljunk csak meg a Garda vagy a Wörthi tó környékén asztalt vagy szobát foglalni mondjuk az adventi vagy az újévi időszakban – emeli ki Tóth Balázs.

A Balatoni KÖR alelnöke emlékeztet: Balatonlelle az elmúlt években számtalan új turisztikai attrakcióval hívta fel magára a figyelmet. 5 éve folyamatosan média fókuszban van a város, köszönhetően a helyi vállalkozói összefogásnak és az egész éves programoknak. Ha valaki a téli Balatonról beszél, Balatonlelle megkerülhetetlen tényező lett – teszi hozzá.  Úgy fogalmaz:  a Balaton körül először volt nálunk műjégpálya, téli gasztro fesztivál, téli vitorlás verseny, és a sort még hosszan lehetne sorolni. A Lellei Gasztro Farsang, a Kishegyre szervezett események, valamint a Fuss Neki Futófesztiválok sikere bizonyítja, hogy nemcsak az ide látogató turisták igénylik a folyamatos (értsd éves) programokat, de a környékbeli lakosság is. Az idén júliusban második alkalommal megjelenő őszi-téli programfüzet a mai napig egyedülálló. A kiadvány bemutatja az egész éven át nyitva tartó helyeket, valamint Balatonlelle és Balatonboglár őszi-téli programjait. A cél az volt, hogy sokkoljuk a nyáron ide érkezőket azzal, hogy a vállalkozók már most a télre gondolnak. A kiadvány létjogosultságát mi sem példázza jobban, minthogy az őszi Murci Fesztiválra nyár közepet óta fogyóban vannak a szálláshelyek.

Tóth Balázs szerint a fejlődés szemmel látható, és könnyen kimutatható. Évről évre egyre több vendéglátóipari egység és szállás szolgáltató marad nyitva éven át, a nagy rendezvények idejére ősszel, télen és tavasszal is nehéz szabad szobát találni. Nem ritkák a forgalmi dugók a decemberi, sőt akár januári hónapokban is. Majd elmondja: “játszunk el a gondolattal, mi lenne, ha Balatonlelle lenne az első Balaton parti város, aki a strandot nyitva tartaná május 1-től szeptember 30-ig? Az ott működő vendéglátósoknak fel lehetne ajánlani olyan segítséget (kedvezményeket), amiért ők is szívesen nyitva lennének, és ellensúlyozná az esetleges gyérebb forgalmat. Ezzel a szezont máris 5 hónaposra húznánk ki, ami már rengeteg előnnyel járna: jó hatással lenne a város és a vállalkozók bevételeire, és a munkaerőpiaci folyamatokra is.” – olvasható a bejegyzésben.