Tonnaszám kerül szemétbe ehető vaddisznóhús

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. Az intézkedést az afrikai sertéspestis járvány-veszély miatt vezették be, amely emberre nem veszélyes, így veszik és eszik is az emberek a vaddisznóhúst.  A tonnaszám kidobásra kerülő állattetemek miatt áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken – számoltak be dél-balatoni vadászok a hirbalaton.hu-nak.

 

Tavasszal meghozott országos főállatorvosi rendelkezés, hogy állami kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért – a vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint -, miközben a feldolgozók ennek töredékét fizetik érte. Az intézkedést alapvetően a hazai sertésállomány védelme érdekében vezették be.

Természetes, hogy a koronavírus-járvány miatt vendégek nélkül maradt, nehéz helyzetbe került vadászatra jogosultak az intézkedés bevezetése óta inkább a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe adják le a kilőtt vadakat. Ez az elemi érdekük, mint mondják, ugyanakkor szégyenkeznek amiatt, hogy nem a feldolgozókhoz viszik a szállítmányokat mint eddig, hiszen ehető húsokról van szó.

Beszámolóik szerint állami kártalanítást akkor kapnak, ha a kilőtt vadakat a kijelölt szeméttelepekre hordják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva.

Az intézkedést, ha őszig nem oldják fel, minden bizonnyal megsínylik a vadfeldolgozók, hiszen elveszítik árualapjuk jelentős részét.

Vaddisznóhúst amúgy bárki vásárolhat (amely hőkezelés után a házi disznóra sem veszélyes).  A dél-balatoni öreglaki vadfeldolgozó például – honlapja információi szerint – május végéig 20-25 százalékos árkedvezménnyel árulja a vadhúsokat, mióta a koronavírus-járvány miatt le kellett állnia az exporttal.

A Balaton körüli megyék amúgy a sertéspestis szempontjából jelenleg közepes kockázatúnak számítanak – a hatóság tájékoztatása szerint. Ez azt jelenti, hogy még nem mutatták ki a sertés-betegséget a szúrópróbaszerűen vizsgált egyedekből.