Tihanyban nincs holtszezon

Tihanyban nem húzzák le a rolót az éttermek és vendéglátóhelyek  a szezon végeztével. Tósoki Imre, a település polgármestere arról beszélt a Lánchídrádió Magyar Tenger című műsorában, hogy hétvégeken, már nem csak egy-két vendéglő, de a műemléki területeken a központban üzemelő vendéglátó egységek 60-70 százaléka nyitva van.

A kezdeményezés nem újkeletű. A település polgármestere néhány éve – üzenve a többi településnek is – arra kérte a községben vendéglátóhelyet üzemeltetőket, hogy tartsanak nyitva főszezonon kívül is. Tósoki Imre úgy emlékszik vissza, hogy kezdetben nem volt könnyű elérni azt, hogy minden egyes hétvégén ne mindenik, de valaki legyen nyitva. A rendszer azonban azóta nagyszerűen működik, olyannyira, hogy ma már van egy- két étterem, amely a téli időszakban hét közben is  déltől este nyolc óráig nyitva tart.

Ezek többnyire önkormányzati tulajdonban lévő melegkonyhás vendéglátóhelyek, melyek esetében a bérleti szerződés megkötésekor feltételül szabták a téli nyitvatartást. Nem az volt a fontos, hogy minél több bérleti díjat tudjunk elkönyvelni, hanem az, hogy az idelátogatók minőségi szolgáltatásokkal találkozhassanak szezonon kívül is – mondta Tósoki Imre.

Bár a helyi vállalkozók és a település vezetése is tisztában azzal, hogy még egy kiemelkedő látogatottságú őszi vagy téli hétvégén sem lehet olyan forgalmat generálni, mint a nyári szezonban, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a településre érkezők színvonalas vendéglátással találkozhassanak.