Balatonboglár polgármestere: szó sincs terrorfenyegetettségről, a biztonság külön érték

Idén szigorítják a 41. Boglári Szüreti Fesztivál forgalmi rendjét közlekedésbiztonsági okokból, valamint az Európát, sőt az egész világot érintő nagyobb terrorfenyegetettségre tekintettel, de szó sincs arról, hogy Balatonbogláron bármilyen konkrét fenyegetettség lenne, sőt az üdülőrégió kiemelkedően biztonságosnak számít, és ez ma már olyan turisztikai érték, amit garantálni kell – hangsúlyozta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

 

A polgármester elmondta, az augusztus 17-20 között megrendezésre kerülő, több mint négy évtizedes múlttal rendelkező ingyenes szüreti fesztiválra a korábbi éveken alapuló becslések alapján legalább százezren érkeznek. A szálláshelyek már mind megteltek, a környéken is. A mintegy 15 hektárnyi fesztiválterületen a borászoktól kezdve vidámparkig és vásározókig sok minden várja a vendégeket. A rendezvény két színpadán folyamatosak lesznek a koncertek.

Balatonboglár központjának lakóit a helyi önkormányzat arról tájékoztatta, hogy a fesztivál idején a város központjában 23 utcába, illetve az általuk határolt 26 hektárnyi területre még az ingatlantulajdonosok is csak külön az alkalomra igényelt behajtási engedéllyel hajthatnak be. A korábbiaknál szigorúbb közlekedési és biztonsági intézkedések értelmében a behajtási engedéllyel rendelkezőknek is igazolniuk kell személyazonosságukat és lakcím-kártyával azt, hogy ténylegesen rendelkeznek ingatlannal a lezárt területen, ahol a közterületi parkolást is megtiltották a rendezvény idejére.

Mivel a lakossági tájékoztatás elég szerencsétlenre sikerült, hiszen úgy fogalmaz, hogy „a rendőrség közlekedési, közbiztonsági és terror elleni védelmi okokból” változtatta meg a közlekedési rendet, bizonyos médiák éltek a lehetőséggel, és felfújták az ügyet.

– Semmiféle fenyegetés nem érkezett a balatonboglári rendezvénnyel kapcsolatban, csupán alkalmazzák az általános terrorfenyegetettség növekedése miatt Európában ma már minden rendezvényen elvárható fokozott biztonsági intézkedéseket – közölte Mészáros Miklós.