Siófoki obszervatórium: „egyedülálló adatsor szakadhat meg”

„Óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mint a balatoni viharjelzésben, életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik. Ennek homogenitása megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat” – mondta a meteorológus szakma főtekintélyének számító Dr. habil. Bartholy Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékét korábban évtizedekig vezető egyetemi tanár,  a hirbalaton.hu-nak arra a hírre, hogy többéves vita után ma beindulhatott az építkezés.

 

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a szakma éveken át, több fórumon is tiltakozott már a siófoki építkezés ellen. Itt nincs politika, ez tisztán szakmai kérdés!” – szögezte le. A klímaváltozás mérésében a Siófokon végzett, ráadásul napi többszöri mérések fontos referencia-értéket jelentenek, amit nem szabad tönkretenni – hangsúlyozta. Mivel a siófoki obszervatórium mérései adják az adatokat a balatoni viharjelzéshez is, egy életvédelmi központnak is számít a bázis – tette hozzá.

-Az obszervatóriumokat közvetlenül körülvevő területeket változatlanul kellene hagyni, erről a jogszabály is rendelkezik. Nem is értem, hogy merülhet fel manapság, hogy egy ilyen építkezési tervbe ne avatkozzon be az állam, amennyiben a jogszabályok alapján valamiért nem lehet a beruházást megakadályozni – mondta.

„Nem logikus, hogy manapság, amikor a klímaváltozás miatt világszerte egyre komolyabban veszik a meteorológiai méréseket, egyre életbevágóbb kérdés ezek pontossága, akkor egy ilyen építkezést megengedjünk akármire, korábbi jogszabályokra, vagy szerzett jogokra hivatkozva” – fogalmazott a szakember.

 

Az obszervatórium melletti építkezésről szóló összefoglaló hír itt olvasható.