Sikeres sasmentés a Kis-Balatonon

Megerősödve és meggyűrűzve került szabadlábra az a fiatal rétisas, melyet egy hete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai mentettek meg a biztos haláltól. A tapasztalatlan madár feltehetően egy elvétett mozdulat miatt került bajba.

Augusztus 30-án a Természetmegőrzési Osztály tagjai a Természetvédelmi Őrszolgálat hívására a Kis-Balaton sármelléki területén észlelték, hogy a hosszú aszály miatt kiszáradt és sártengerré vált öblözetben egy rétisas hasal az iszapban. A szakemberek feltételezése szerint a  madár áldozatát elvétve került szorult helyzetbe, mivel ezek a hatalmas ragadozómadarak erős karmaikkal csapnak le a zsákmányra. Állapotát súlyosbította, hogy a tűző napon heverve kiszáradt, a keserves vergődés következtében pedig a sűrű sár teljes hasát és mindkét szárnyát beborította, így teljesen röpképtelenné vált.

A kiszabadított szárnyas egy alapos fürdetés után került tartós megfigyelésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtáborába. Naposcsibén és kisméretű ezüstkárászon élt egy hétig, majd miután egészségi állapota megengedte, a szabadon bocsájtásáról döntöttek a szakemberek. Meggyűrűzését követően egy tágas, nyílt terepen kapott szárnyra újra a tollazata alapján kétévesnek határozott, tehát még fiatal és nem elég tapasztalt rétisas. A Nemzeti Park honlapján a mentés, gyűrűzés és szabadon engedés pillanatait is megosztották az olvasókkal, bepillantást engedve nem mindennapi természetvédelmi feladatba.