Gőzerővel készül a Sió-zsilip és a csatorna városi mederszakaszának felújítása

„Gőzerővel készül a Sió-zsilip és a csatorna városi mederszakaszának felújítása, rendbe tétele. Tegnap szakmai konzultációt tartottunk az irodámban az illetékes vízügyi igazgatóság vezetőjével, Csonki István úrral és a siófoki kirendeltségük vezetőjével, Pécseli Péter úrral” – írta Facebook oldalán szerdán dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. A zsilipátépítés, ami a városnak új turisztikai attrakciót is jelent majd, jövő év őszére készülhet el.

A polgármester beszámolója így folytatódik:
A munka jelen állásáról tájékozódtam és megtekintettem a látványterveket is. Az új zsilip a kialakításával, éjszakai megvilágításával önmagában turisztikai látványosság lesz. A zsilip előtti (és szintén megújuló) Krúdy sétányi részen új arculatira tervezett partszakasz megint csak komoly „gyűjtőpontja” lehet majd a városunk lakóinak és persze a majdan idelátogató turistáknak is.
A Kiliti alatt épülő új duzzasztónak köszönhetően pedig éven át magas vízszint lesz a csatornán, ami meg a horgászoknak és egyéb vizisportok kedvelőinek nyit majd új távlatokat. (No és persze nyáron nem kell a poshadó víz szagát szimatolnunk.)
A zsilip tetején megszűnik a kapu, a porta és szabad bejárás lesz a belső „sziget” területére is, ahol majd szintén látványosságok fogadják a sétálni, nézelődni vágyókat. (Lent néhány látványterv-fotó, hogy mi is épül…)
Ha munka továbbra is ütemesen halad, 2023. őszére maga a zsilipfelújítás befejeződhet, 2024. nyarára pedig minden egyéb is.
/Ezzel párhuzamosan folyik egy másik siófoki giga beruházásunk is, a déli városrészünk csapadékvíz elvezető rendszerének kiépítése. Ez már jövő nyárra teljesen elkészül./
Tavasszal folytatjuk a zsiliphez közel lévő Rózsakert felújítását, aztán tervezzük a hajóállomási rendezvényterünk rendbe-, a Petőfi sétány konszolidáltabbá tételét, „pofozgatjuk” az egyébként is gyönyörű Jókai parkunkat, egyszóval, ha mindezekkel meg leszünk, Siófok, de nem túlzok, Magyarország is hatalmasat lép előre és az a városrész sok évtizedre meghatározott arculatot kap…