Év Balatoni Háza – BSZ különdíj a csopaki Schieszl pincének (fotókkal)

Az Év Balatoni Háza pályázaton a Balatoni Szövetség (BSZ) különdíját a csopaki Schieszl pince épülete nyerte el, amely az indoklás szerint egy “funkcionalista, kissé csúnyácska” gazdasági épületből született újjá, és ma már “mint fehér hattyú a Balatonon, úgy ragyog fel a fotókon a csopaki szőlőhegyen”. (A közelmúltban zajlott díjkiosztó ünnepségről és a többi díjazottról itt lehet olvashatni.)

A BSZ így indokolta döntését a díjkiosztó ünnepségen:

“Már az első kép után nyilvánvaló, Szűcs Endre és tervezőtársainak egy újabb, balatonfelvidéki népi építészeti jegyeket felvállaló házával találkozunk.

A helyszíneléskor egyre erősödött az az érzés, hogy itt valami újra a helyére került. Igen, ez az épület itt és így helyén való, mintha már száz éve itt állna.

Azonban a bejáráson előkerült a felújítás előtti állapot fotója, itt fekete-fehérben láthatjuk, mely mást mutat, eszembe juttatva a közismert és napjainkban újra játszott „Rút kis kacsa” történetet.

Dicséretes ez a tervezői alkotás, mely a funkcionalista, kissé csúnyácska gazdasági épületben meglátta és beleálmodta azt a szőlőhegyi pince-présház épületet, a borházat, mely méltó otthona a hegy levének, a hazai és nemzetközi borversenyekről rendre díjakkal hazaérkező Schieszl boroknak.”

 

Felelős építész: Tóth Péter DLA (Hetedhét Építész Kft)

Építészek: Dr. Szűcs Endre (Mérmű87 Kft), Kis Kálmán (Hetedhét Építész Kft)

(Fotók: pályázati anyag/Jurassza Zsófia)