Engedélyeztetés alatt a balatonfűzfői lőporgyár (veol.hu)

A korábban tervezett felét, mintegy negyven tonna anyagot tárolna telephelyén az a gazdasági társaság, amely továbbra is gyárat létesítene Balatonfűzfőn, hangzott el egy napokban tartott közmeghallgatáson.

 

A lőporgyár jelenleg nem üzemel és nem tárol veszélyes anyagokat a balatonfűzfői telephelyen, azonban a cég engedélyeztetési eljárása folyamatban van. Miután felső küszöbértékű veszélyes ipari üzemnek minősül, biztonsági jelentést kellett készítenie a gyárat indítani szándékozó Rexpro Hungary Kft-nek.

A közmeghallgatáson Antóni Miklós, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, tűzoltó alezredes elmondta, a működési engedélynek feltétele a biztonsági jelentés elkészítése, amely tartalmazza az üzem technológiai leírását, a veszélyes anyagok felsorolását, mennyiségét, tárolásának helyét. Az adatok alapján egy szakértő cég kiszámolta a veszélyeztető hatásokat, így azt is, hogy egy üzemi balesetnek milyen hatásai lehetnek. A dokumentumban közel tíz forgatókönyvben veszik sorra azokat az eseményeket – például robbanás, mérgező anyag felszabadulása, tűzesetek –, amelyek veszélyhelyzettel járnak. A szakértők megállapítása szerint akár egy, akár egymást követően több veszélyhelyzet történik, azok együttes hatása sem veszélyezteti a környéken élő lakosságot, ugyanakkor a lőporgyár melletti iparterületen dolgozók ki vannak téve kockázatoknak.

A cég 2014-ben már elkészítette az engedélyhez szükséges biztonsági jelentést, a katasztrófavédelem azonban több ponton kiegészítésre és pontosításra szólította fel az üzemet. Szappanos László, a gyár termeléssel megbízott vezetője a közmeghallgatáson elmondta, felülvizsgálták az üzem területén tárolható raktározási anyagok mennyiségét, és gazdasági megfontolások alapján 80 tonnáról mintegy negyven tonnára csökkentették azt. A veol.hu kérdésére elmondta, a telephelyen a gépek javítására vonatkozó beruházásokat hajtottak végre az elmúlt időszakban, és továbbra is tervezik a gyár elindítását.

A biztonsági jelentésről néhány héten belül határoz a hatóság. A veol.hu úgy tuda, egy másik engedélyeztetési eljárás is folyamatban van, a tárolással kapcsolatos engedélyek kiadásáról a Bányakapitányság dönt.

 

Marton Attila cikke itt olvasható.