Mitől lett annyira jó a balatonakali strand?

Tavaly inkább be se nevezték a Kék Hullám Zászló strandminősítő megmérettetésre a balatonakali strandot, idén aztán ismét a legjobbaknak járó ötcsillagos zászlót tűzhették ki a bejáratához, és a szomszédos tóparti településekről is sokan járnak ide. Koncz Imre polgármester mesélt a sikeres strandüzemeltetés rejtelmeiről a hirbalaton.hu-nak. Azt mondta; „közvetlen haszna nemigen van egy önkormányzati strandnak, ha azt magas színvonalon üzemeltetik, de a közvetett haszna hatalmas”.

 

Koncz Imre szerint Akali mindig is sokat áldozott a strandjára, de idén sikerült európai színvonalúvá tenni minden szempontból. Ehhez a két meghatározó lépést a gasztronómiai kínálatban megvalósult áttörő szintugrás, valamint az állami támogatással és önerőből elkészült strandfejlesztések jelentették.

A mintegy 450 méteres partszakasszal rendelkező akali strandon három új büfé is nyílt egy meglévő mellé, teljes körű kínálatot nyújtva hagyományos és modernebb ételekből, strandételekből. „A szolgáltatók saját ötletekkel is előrukkolnak a családok, gyerekek minél jobb és gyorsabb kiszolgálásáért, a mostani helyzet egyszerűen idillikusnak nevezhető” – fogalmazott a polgármester.

Szerinte a strand minél magasabb szintű üzemeltetése elsődleges cél kell legyen minden Balaton-parti település életében, hiszen az kihat az összes helyi, sőt térségi üzlet, szolgáltató, szállásadó életére, rajtuk keresztül pedig a településére.

Arról is beszámolt, hogy náluk négy alkalmazottal és diákok nyári foglalkoztatásával látják el a feladatokat. Az önkormányzat üzemelteti a strandkönyvtárat, a csúszdát, a napozóágyakat és sporteszközöket is biztosító kölcsönzőt, vagy a sokakat vonzó gyermek animációt. „Igen kedvelt a szülők körében, hogy egy koktélbár teraszáról kísérhetik figyelemmel, ahogy a csemetéiket szórakoztatják, fejlesztik” – mondta.

 

Számít a belépőjegy ára is

Az akali strand vonzerejéhez persze hozzátesz az is, hogy minden körülményt figyelembe véve az egyik legolcsóbb balatoni fizetős strandnak számít, ahová a helyiek ingyen járhatnak, a nyaralók 4 ezer forintért egész nyárra szóló bérletet kapnak, a 800 forintos teljes árú belépő pedig az adott napon többszöri belépésre jogosít. A csúszdát az 1000 forintos karszalagért egész nap lehet élvezni.

A strand esténként pezsgő társadalmi élet színtere: nagy a kínálat ingyenes nyári programokból, a büfék éjfélig üzemelnek, így kedvelt vacsorázó hely és sétatér is a terület.

Az állami támogatásnak köszönhetően 67 millió forintból megújult a fürdőhely mindkét vizesblokkja, 40 millió forintból a csúszda, 30 millió forintból a járófelületek, valamint kiépülhetett egy automata öntő-rendszer a strand egyik felén.

„Ahol működik az automata öntözőrendszer, ott a látványosan szebb a növényzet, és még a mikroklíma is kellemesebb” – mesélte Koncz Imre, miért tartják elengedhetetlennek, hogy amint lehetőségük lesz rá, a strand másik felén is kiépítsék a rendszert.

Önkormányzati milliókból hajtották végre a játszótér fejlesztését és a kölcsönözhető vízi sporteszközök kínálatának bővítését.

 

Mennyit visz és hoz a strand a településnek?

Az utóbbi években mintegy évi bruttó 40 millió forintos árbevétele volt Balatonakalinak a strandja üzemeltetéséből. Ezt nagyjából el is viszi a vízimentés, az orvosi ellátás, az őrző-védő szolgálat biztosítása, a csúszda és a kölcsönző üzemeltetésének költségei, a négy alkalmazott és 8-12 diákmunkás bére, valamint a takarítás és az öntözés kiadásai – az összegzés szerint.

Itt el kell mondani, hogy a munkaerő-hiányos balatoni nyárban nehéz lépést tartani a piaci bérszínvonallal, ezért gondot jelent manapság elegendő diákmunkást találni

– beszélt a nehézségekről a polgármester.

Koncz Imre szerint a sikerekben meghatározó szerepe van a strandgondnokuknak, aki szívvel-lélekkel végzi a munkáját, elő- és utószezonban békét teremtve a fürdőzők és a horgászok között is.

 

Mi a helyzet a horgászokkal?

A nyári főszezonban nem lehet horgászni az akali strandon, bár a 700 fős észak-balatoni faluban egy ötszáz tagot számláló térségi horgászegyesület is működik. A település minden nyár elején költ arra, hogy detektorokkal átvizsgálják a teljes strandmedret, mentesítve azt minden ott lapuló horgász-szereléktől. „Nem véletlen, hogy standsérüléseket csaknem mindig kagylók okoznak, nem a beszakad horgokba lépés” – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta,  jó kapcsolatot ápolnak a horgászokkal, ezért amint lehet megnyitják a strandot előttük. A kevésbé forgalmas elő- és utószezonban megosztják a strand területét a fürdőzni vágyók és a horgászok között. „Az itteni horgászokra nem jellemző, hogy szemetelnek, a rendezett környezet rájuk is hatással van” – jegyezte meg a polgármester.  Hozzátette, a horgászturizmus támogatása érdekében az akali strand vizesblokkjai fűthetők, és egész évben üzemelnek. A 350 méter hosszú parti sétány is egész évben ki van világítva esténként. „Akasztottak itt már horgászok öt kiló feletti pontyokat is” – mesélte Koncz Imre, aki maga is szívesen horgászik, ha akad rá ideje.

***

Balatonakali strandja főszezonban 8-19 óra között üzemel, 17 óra után fél áron lehet bejutni. A nyitvatartási idő előtt és után a strand területe ingyenesen látogatható, kivéve a karbantartási időszakot. A karbantartást, takarítást, öntözést 24-6 óra között végzik, ekkor a kapukat is zárva tartják.