Újsághirdetésben keres mozdonyvezetőt a vasút (sonline.hu)

A vasút újsághirdetésben toboroz új munkatársakat Somogyban: a Balaton-partra vezető jegyvizsgálókat, Kaposváron pedig mozdonyvezető-gyakornokot várnak. A kollégák egy része nyugdíjba megy, s vannak, akik magán vasúttársaságoknál folytatják a munkát.

– Szigorúak a követelmények, keményen kell tanulni a tanfolyamon – mondta az egyik középkorú somogyi mozdonyvezető. – Ugyanakkor feltétlenül kell tenni valamit, hogy még több fiatal próbáljon szerencsét Somogyban is. A munkaerőhiány ugyanis ezen a területen is jelentős.

A MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV-Start megyénkben 275 dolgozót alkalmaz. Pillanatnyilag Balatonszentgyörgyre három, Fonyódra kettő, Kaposvárra négy vezető jegyvizsgálót keresnek, s ezen kívül további három mozdonyvezető-gyakornok jelentkezését várják a megyeszékhelyen. A vasúttársaság – csoportszinten – 1100 munkatársat foglalkoztat Somogyban.

– Az érettségi vizsga a jelentkezés feltétele a vezető jegyvizsgálóknál – közölte a MÁV sajtóosztálya. – A kiválasztott jelöltek négyhónapos, nappali képzésen vesznek részt. Kereskedelmi és forgalmi ismeretek: ez a két fő tantárgy, utóbbiból hatósági vizsgát kell tenni. Az oktatást kéthónapos gyakorlati időszak követi, s ha ezt teljesítik a hallgatók, akkor még másfél hónapos tanfolyam vár a leendő vezető jegyvizsgálóra.

A mozdonyvezető-gyakornokoknál szintén elvárás az érettségi, s az is követelmény, hogy az első tanfolyami vizsgára minimum 20 évesen jelentkezhetnek. A képzés tíz hónapig tart, a résztvevők villamos vagy dízel kategóriára szereznek mozdonyvezetői jogosítványt – irja a sonline.hu.

A kafetéria is vonzó lehet a jelentkezéskor

A mozdonyvezető-gyakornok és a vezető jegyvizsgáló munkakörben is azonosak a béren kívüli juttatások. Ezek a következő elemekből állnak: az éves kafetéria bruttó 271 400 forint, a Szép-kártya vendéglátás alszámlájára további nettó 92 900 forint.

– A havi bruttó alapbér 3,5 százalékának megfelelő az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájáruláson kívül ingyenes vasúti igazolvány Magyarország területére is kapnak a dolgozók, akárcsak a követlen családtagok – tudtuk meg a vasúttársaság kommunikációs osztályától. – S egy év munkaviszony után – egyes nemzetközi vasútvonalakon – utazási kedvezményre is számíthatnak a MÁV- alkalmazottak.