Folyamatosan erősödik a szezon (turizmus.com)

A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) immár minden hazai szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia, részletes és naprakész képet kaphatunk a január-júniusi forgalomról.

A legfrissebb összesített adatok szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégek 89%-a belföldi volt – írja a turizmus.com.

A belföldi vendégforgalom májusban, a korlátozások feloldását követően indulhatott meg, a júniusi vendégéjszakaszám közel háromszorosa volt a májusinak.

A külföldi vendégek érkezéséhez szükséges határnyitások is megkezdődtek május végétől, ennek köszönhetően a májusi alacsony külföldi vendégszám (8 ezer fő) júniusra 55 ezer főre emelkedett.

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe felértékelődött, a júniusi vendégéjszakák 35%-a ezen szállástípusokban realizálódott, de a szállodák is jobban teljesítettek. Míg májusban a vendégéjszakák 30%-át szállodákban töltötték el a vendégek, addig júniusban már a 42% szállodákban valósult meg.

Júniusban megkezdődött a nyári szezon, a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ennek 47%-a szállodákban, további 35%-a magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg.

A térségben is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszakaszám 93%-át ők adták.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám alapján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak.

Az összesített első féléves adatok alapján június végéig 2,7 millió vendég 6,9 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65% belföldi volt. A szállodák 1,7 millió vendéget és 3,9 millió vendégéjszakát regisztráltak.