Tapintható kiállítás Siófokon (siofok.hu)

A somogyi pásztorfaragások is megelevenednek a népi fafaragó mester és tanítványa munkáin keresztül a tapintható kiállításon.

Huszár László balatonendrédi fafaragó és tanítványa, a siófoki szakközépiskolás Balassa Bálint alkotásai láthatóak, tapinthatóak a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete által szervezett kiállításon a Kálmán Imre Művelődési Központban. A tárlat a látássérültek számára is élvezetes időtöltést nyújt, ugyanis a fafaragások aprólékos részletei által megismerhetik a művészeti alkotásokat – írja a siofok.hu.

„Kisgyerek korom óta faragok, kezdetben ember és állatfigurákat készítettem, majd a ’70-es években kezdtem el pásztorfaragással foglalkozni. A somogyi pásztorfaragás motívum világát Tóth Miska bácsitól tanultam meg, ő volt az 1800-as évek végén élő „Patkó betyár család” utolsó sarja. Jómagam a mai napig is aktívan alkotok, több tanítványom volt, de Bálint a legtehetségesebb, méltó utódomat találtam meg benne.”

-mesélte Huszár László, aki a népi fafaragás és tanítás mellett a rovásírás mestere is. Siófokon kiállított pásztorfaragásai, őstörténeti ábrázolásai október 14-ig láthatók.