Ez a tihanyi levendula és illóolaj titka (likebalaton.hu)

Milyen volt az első tihanyi levendulamező? Mitől különlegesebb a tihanyi levendula, mint bármelyik másik a világon, s mi köze ennek az egésznek a paprikához és a kávézacchoz? A likebalaton.hu megkereste a válaszokat ezekre az ínycsiklandóan illatozó kérdésekre. 

Fotó: Szűcs Ildikó.


A XX. század első felében járunk, Dr. Bittera Gyula vegyészmérnök fiatalkorában. A későbbi világhírű vegyész iskolásként nem szerepelt jól vegytanból, sőt, matematikából is csak kettesre érettségizett. Ezek a tárgyak mind fontosak voltak későbbi munkássága tekintetében. Kitartása, mérhetetlen érdeklődése a levendula iránt, meghozta az eredményt: vegyészmérnök lett és általa vált híressé a tihanyi levendula.

Jobb a tihanyi, mint a francia levendula?

Dr. Bittera Gyula rendkívül természetszerető ember volt, s tanulmányai (geológia, élettan, mezőgazdaság) mind hozzásegítették ahhoz, hogy meghonosítsa Magyarországon az első levendulaültetvényeket és előállítsa a világszinten is híres, talán még a franciákénál is jobb levendulaolajat. Ennek első lépése volt, hogy termőföldet keressen, s ezt Tihanyban és környékén meg is találta. Volt akkoriban egy nemzetközi szaklap, amely fellendítette dr. Bittera Gyula karrierjét azáltal, hogy publikált róla egy cikket. Onnan már nem volt megállás: mindenki megismerte a Balaton melletti település nevét.

– Dr. Bittera Gyula rendszeresen járt különböző ültetvényekre a világ minden táján és megfigyelte az ott zajló munkát. Az volt a célja, hogy a lehető legjobb minőséget hozza létre. A franciákkal egyébként nagyon szoros kapcsolatot ápolt, hiszen tőlük szerezte be a levendulamagokat. Amikor ők ellátogattak a tihanyi levendulaültetvényre, megállapították, hogy különösen jó illata van az itteni levendulának. Ez volt az a pont, amikor elkezdték vizsgálni a tihanyi levendulát és igazolták, hogy mennyire jó minőségű a hazai növény. Ez meghozta Dr. Bittera Gyula számára a szakmai sikert, többek között különböző nyugat-európai és tengerentúli cikkek formájában is. Ezek közül a legfontosabb az American Performers című szaklapban jelent meg. Az anyag több, mint 20 oldalon foglalkozik a tihanyi levendulával – mondta az Illatok Háza ügyvezetője, Nyárádi Zsolt.

A cikk folytatása itt elolvasható.