Bálványosra költözik a Balaton egyetlen Waldorf iskolája

Bálványos önkormányzata és a Világfa Waldorf Iskolát működtető alapítvány együttműködési szándéknyilatkozatot fogadott el, amit vasárnap ünnepélyes keretek között erősítettek meg, a leendő Waldorf iskola fából készült, faragásokkal díszített kapuját felavatva – értesült a hirbalaton.hu.

 

Somogy megyében, Balatonföldvártól alig tíz kilométerre található Bálványos, amelynek önkormányzati tulajdonú, hajdani iskolaépületébe költözik be a Waldorf iskola, a tervek szerint jövő év szeptemberétől.

Az egyetlen balatoni Waldorf iskolát tavaly Kőröshegy fogadta be ideiglenesen az egyik épületébe, innen kerülhet át Bálványosra, a tervek szerint hosszútávra.

A közelmúltban elfogadott együttműködési szándéknyilatkozat értelmében a bálványosi önkormányzat bérbe adja az épületet az alapítványnak azzal a céllal, hogy ott Waldorf iskolát működtessen. Az alapítvány hosszútávra kíván szerződést kötni, vállalva, hogy az épületet felújítja, szükség esetén ki is bővíti. A készülő szerződés-tervezetet még jóvá kell hagynia a település képviselő-testületének és az alapítvány vezetésének is.

Tavaly ősszel a sonline.hu ezt írta a kőröshegyen beindult Waldorf iskoláról: „Tíz elsős és nyolc másodikos kezdi meg tanulmányait a korábbi állami iskola 2009-ben bezárt épületében, tudtuk meg Neisz Pétertől, a Világfa Waldorf Iskolát létrehozó és működtető alapítvány alapítójától, aki hozzátette azt is: ahhoz, hogy Kőröshegyen Waldorf iskola indulhat, elsősorban a szülők hite, elszántsága kellett. Egy házaspár ötletéből úgy lett valóság, hogy egyre többen álltak a kezdeményezés mellé. És persze sok-sok segítségre is szükség volt, csak az engedélyeztetési papírok két és fél kilót nyomtak.”

Az elképzelések szerint ilyen lesz a Waldorf iskola Bálványoson (fotók: Berlinger Ágnes)

 

Mi is az a Waldorf iskola?

A Magyar Waldorf Szövetség honlapján ez olvasható:

„A Waldorf-óvodák, iskolák és képzések a legnagyobb intézményszámmal, gyermek- és pedagóguslétszámmal rendelkező alternetív pedagógiai köznevelési hálózatot alkotják hazánkban. A Waldorf-pedagógia az egyetlen reformpedagógiai irányzat, mely az utóbbi két évtizedben országos hálózatot alakított ki Magyarországon saját tanárképzésekkel és szakmai szolgáltató intézettel (Waldorf Ház Pedagógiai Szolgáltató Intézet).

A hálózatot – civil egyesületként – a Magyar Waldorf Szövetség fogja össze. A Szövetség megújította a Waldorf-iskolák Kerettantervét, a Waldorf-Óvodapedagógiai Programot, valamint létrehozta saját pedagógiai szolgáltató intézményét.

Hazánkban ma 36 településen működik Waldorf óvoda és 30 településen Waldorf iskola. Budapesten 4, Solymáron 2 képző intézmény segíti a pedagógusok felkészülését és továbbképzését.

Az óvodák és iskolák estében is folyamatos az érdeklődők számának gyarapodása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatos igény van új intézmények létrehozására. A Magyar Waldorf Szövetség – mint a névhasználatért és az intézmények minőségi működéséért felelős szervezet – saját eszközeivel segíti, koordinálja ezeket a folyamatokat.”